3.31.2010

~Aku, Java dan Kenangan??~


~As'salam dan salam 1malaysia...(wah skema giler aku ari ne =P)ari ne aku terpanggil tok mengupdate blog ne...yang sebenarnya aku semakin buzy..coz aku terlibat lam wt sistem kt opiz aku..(bunyi cm besa je...ntah r) Tapi aku rasa ok la juga kan, at least aku boleh belajar benda baru (walaupown kt kolej memang penah bajar!!maksud aku..software apa yang dorang gunakan+bla..bla..bla...)


~Sambung story lek, sistem ne kena guna java+sql.. kalo korang penah bajar sal IT, mesti korang tau punya la.bukan apa..bila mengingatkan yang kena guna java..apa yang aku teringat... OMG!!!aku kena bukak balek java tok study..memang la ade yang kata senang..(tok meka yg teror ley r!!!) Aku ne, da la xteror, pastu masa bajar dulu, asyik copy paste orang punya je...orang xbagi

3.24.2010

Tips Cara Mandi~~


Hari ne aku nak kongsi ngan korang serba sikit info. Dalam sehari, berapa kali korang mandi? 3 kali? 2 kali? Atau 1 kali saja? Kalo aku, biasenye aku mandi paling min 2kali sehari. Pagi dan sblm malam(petang ler tu =P) Bergantung gak ngan aktiviti yang aku buat, kengkadang 3kali.
Sebut pasal mandi ni, ula, aku nak berkongsi dengan korang tentang cara mandi yang lebih bagus dan bermanfaat kalau diamalkan.
Sebelum itu, aku nak bertanya kepada korang. Bagaimanakah cara korang mandi setiap hari? Korang basahkan dari bahagian atas (kepala) dulu atau dari bahagian bawah (kaki) dulu? Atau korang jirus dari bahagian tengah (badan) dulu? Aku ada tanya kepada kawan-kawan saya bagaimana mereka mandi? Adakah mandi mula dengan basahkan kaki dulu atau kepala dulu? Kebanyakan mereka cakap, mereka mandi mula dari kepala dulu.

3.23.2010

Lama x ber'blog'~~

~As'salam dan salam sejahtera to all blogger yang dok baca blog aku...(asal ayat aku ne cam dak skema je...lantakla..lalalalalala...♫~~)..mesti korg macam pelik kan asal aku da lama tak update blog aku...hurm..aku ne nk kata cibuk sesangat tuu xdela...tp sekarang ne aku masih lagi dalam proses belajar tok bagi blog aku ne nampak smart (hurm..bagi akula..)


~Jadi wat masa ne aku akan try improve interface blog aku dan juga post yang bakal aku tampalkan kat lam blog aku ne..(nampaknye aku ne semakin skema~). T kalo aku rajin dan ada benda yang aku rasa menarik, aku akan tampal kat lam blog ne..hehehe..korang teruskan menyokong aku tauu~~

3.04.2010

Bahan Bacaan~~

~Hari ne aku tersangat2 la bosan..pas da abis wt kje..aku pown jd blur nk wt pw...di tambah ngan emel yahoo yg dok menjadi sengal...aku rse bengang jeee..aku nk anta emel pown xdapat...sengal tol emel yahooooo!!!!MARAHHHHHnyerrrr akuuuuu...aku nk anta emel..pas2 dia bg pop up dia da anta...tp bila aku cek kt lam sent mel...xde...pas2 klo nk save lam draf pown xley..pekena ngan emel yahooo ne...




~Aku yg dilanda kebosanan pown mencari sesuatu bahan bacaan untuk mengubat hati ku yg kebosanan..lagi pown aku memang suka membaca..xkisahla ilmiah ke..artikel ke atau pape..novel, komik semua aku baca..gpown ayah aku memang menggalakan aku membaca..boleh tambahkan ilmu pengetahuan katanya..







~Ok, back to the story...antara menda yg aku jumap..fakta..yg aku rasa boleh tingkatkan pengetahuan kita..selain dr tu..aku jumpa gak bahan tok santai..

3.02.2010

~Kenduri Kawen~




~pelamin~

~Cuti hujung minggu lalu, aku balek kg..walaupown aku xde kg dan itu bukan kg aku..tp aku dapat merasa suasana kg pun da cukup...walaupown aku g xlama..hanya 2 ari.. tp aku rasa sonok sesangat...aku balek kg coz ada kenduri kawen..er..sepupu aunty aku..aku pown xtau ape title aku ngan dia..hahahaha...lantak la..lgpown org jempot makan free..g jela..
MySpace

~1st day aku sampai ari pg jumaat..kteorg gerak sblm subuh..sesampai je kg..dorang da nk mulakan majlis dengan khatam al-quran..honestly aku xpenah khatam al-quran..sebab masa aku skola rendah agama dulu..klo nk buat khatam al-quran kena bayar..aku xsuka nk susahkan mak aku..jd..aku xpenah pown khatam apatah lagi tanya mak aku (sebab aku tau xkan dapat..huhuhu) walaupown kekadang aku rasa teringin sesangat nk khatam..

~Back to the story, lepas aku tgk dorg khatam..aku pown sibok la tanya..mcm mana khatam al-quran..bukan ke khatam bermaksud kena baca al-quran sampai abis..pas2 aunty aku terangkan le..cenggini..cenggituuu..bwu aku paham (jahil sungguh aku kann)..dorang ne menyambut shja..soo..dorg amek la minima 3 surah dr belakang al-quran setiap orang tok dorang baca..


3.01.2010

Yang Terjadi Tanpaku Sangka~~

~Dalam idup kita ne banyak event yg tejadi tanpa kita duga...setiap masalah datang berderet-deret meminta2 utk kita menyelesaikannye..terkadang belum sempat kita setle kn..masalah yg lain muncul..menambahkan tensi0n dan strees yg sedia ada...

~Aku cuko0Op xsuka klo masalah yg datang adalah yg tanpa disangka2...sesuatu yg terjadi dgn sendiri tanpa kita rancang...dan menyebabkan segalanya yg lain xterkawal..seandai diri xcukup kuat..kita pula yg akan hilang kawalan atau lebih teruk terus ilang pedoman...

~Apa yg cuba aku sampaikan sebenarnya??mgkin ini bukan masalah aku..tp aku la yg terkena tempiasnya...dan aku cuba untuk memahami setiap masalah yg berlaku...setiap perbuatan manusia..yg keji+kejam...yg busuk aty pd mereka yg lemah, yg xpunya kuasa..yg dengki dengan kesenangan yg kita miliki..yg ingin menjat0hkan kita pabila kita berada di atas... MySpace

~Padahal mereka adalah sama sperti kita...manusia biasa yg punya byk kelemahan..yg ingin cuba hidup bahagia...tetapi mengapa mereka terlalu kejam???ingin merampas apa yg kita ada???siapa mereka??apa hak mereka???


tidakkah mereka bersyukur dgn apa yg telah mereka ada...bukanlah terlalu daif...tp..mengapa mereka masih berkelakuan sedemikian???mgkin mereka tidak pernah mengenal erti puas...mgkin mereka tidak pernah tau bersyukur...lantas ingin menabur tahi di periuk nasi org...supaya kita mengalah dengan mereka dan tunduk dengan mereka..supaya kita menghormati mereka...atau supaya kita lesap dari pandangan mereka...ahhh, manusiaaa!!!


~Cara mereka membuatkan aku merasa bosan..dan bertanya pd diri ini..xada lagikah manusia yg berhati mulia???yg baiknya bukan kerana 'udang dicelah mee' tp ikhlasss...sesama manusia...tanpa mengira kulit, bangsa dan sewaktu dengannya!! Xbolehkah mereka cuba bersaing dengan kita tanpa membuat sebuah agenda yg busuOk??yg keji dan licik???sehinggakan kita terpaksa merayu kepada mereka untuk mempertahankan periuk nasi kita??? sungguh kejam manusia itu...

~Seandainya di sana tiada rezeki untuk kita..apalagi yg kita harapkan..perlukah kita melutut???mungkin kita boleh menurut permainan mereka tp sampai bila??sampai diri ini kehilangan maruah kerana asyik diperlekehkan??entah apa akan terjadi seandai kita mengikut rentak mereka yg berhati kejam...yg pandai mengambil kesempatan disaat kita dalam kesusahan..disaat masalah datang bertimpa2..tanpa ada belas pd kita..cukuplaaa sampai disini...mungkin itu bukan lg tempat untuk kita..mungkin ada hikmah disebaliknya..dan aku berharap aku akan menjadi lebih kuat untuk menempoh hari-hari yg mendatang...



Sesuatu yang tak disangka
Seringkali mendatangi kita
Itukah suratan dalam kehidupan
Atau hanya satu kebetulan

Kita asyik membicarakan
Persoalan hidup dan pilihan
Sedang kejujuran semakin berkurang
Masih tiada bertemu jawapan

Walau kita dihadapkan
Dengan berbagai pilihan
Mengapa sering terjadi
Pilihan tak menepati

Hingga amat menakutkan
Menghadapi masa depan
Seolah telah terhapus
Sebuah kehidupan yang kudus

Pertemuan sekali ini
Bagi diriku amat bererti
Tetapi ku bimbang untuk menyatakan
Bimbangkan berulang kesilapan


'Ya Allah..Kuatkanlah hati aku...untuk menerima segala dugaan dariMu...agar aku dapat menempuh segalanya dengan penuh kesabaran...'


~Orang kata...setiap dugaan yg Dia berikan pd kita...pasti kita dapat hadapi..sebab Dia tahu, klo kita xdapat nak tanggung beban itu...Dia xkan biarkan kita menanggngnya.. Sungguh sayangnya Dia pada kita... MySpace