6.22.2010

Aiz Batu Campur - Tips Bunuh Lipas ~


Salam…ari ne eiffel nak join game yang aiz ne buat…klo korang nak tau lebey lanjut, korang ley usha blog dia kt sini ke kt situ

Ari ne eiffel ne nak kongsi tips tok membunuh lipas! Sape yang sukakan lipas??? Sila angkat keyboard.




 Eiffel dapat rasa tak de sape yang suka dengan kewujudan makhluk perosak ne.
Kat dalam umah eiffel, sepupu eiffel yang gedik ne memang  cuak + benci giler ngan lipas. Dan ianyer boleh dikatakan…er…penyakit keturunan la jugak. Sebab ramai kaum kerabat dia semua memang takot ngan lipas tak kiralah laki atau perempuan, yang muda atau yang tua, yang kecik atau yang besar.


Kalo dorang ternampak, memang akan kecohlah satu umah di mana semua akan berlari keluar atau terlompat-lompat seperti bermain zero point (ala yang men lompat getah tuu). Bayangkanlah klo yang nampak lipas tu stok badan dia besar-besar. Memang bergegar umah. Dan naseblah maseh adelah sorang dua dalam family dorang tuh yang tak takot lipas.
Cara membunuh lipas dengan kurang bijak (cara yang eiffel slalu guna)
Biasanya, klo ternampak lipas eiffel akan memukul lipas dengan surat khabar atau dengan penyapu atau memijak. Penah eiffel tengah pijak lipas tu, adik eiffel bertanya sambil mengikik ketawa.



“Nape klo kte nak bunuh lipas, kte kena menari twist?”

Pada mulanya eiffel beras agak pelik. Kemudian adik eiffel terangkan maksudnyer. Biasenyer kalo pijak saje lipas tu tak kan mati, jadi korang kena pusing sket kaki korang. Ianya akan nampak seolah-olah korang tengah menari twist. -.-”

Tips membunuh lipas dengan lebey efisyen tanpa menggunakan insecticide .
1. Korang sediakan botol yang berkepala spay

~yang macam ne pown boley gak~

2. Letakkan sabun mandi yang bercampur dengan air (tak kiralah air masak ke air paip, air panas pown bole gak =P)

3. Spray ler kt lipas klo korang nampak.

Pemerhatian :: Lipas tersebut akan lebey cepat mati. (ala-ala eksperimen sains)

FAKTA :: Hal ini kerana lipas bernapas melalui kulit kepala sampy kulit badan, bila korang spray guna air sabun, air sabun tu akan menyebabkan liang atau lubang nafas lipas tersumbat. Tuh sebab lipas cepat mati!

Yang sebenarnya banyak lagi tips tok mengelakkan pembiakan lipas dan kaedah membunuhnya. Tapi setakat ne, tuh jelah dulu. Korang try ler, tak susah pown.

11 comments:

AiZ said...

baru tahu.. ^__^ hehe.... gud luck sis.. ^__^

Farid MOFASAD said...

argghhhh... nak bunuh lipas bukan susah pon..


pijak sudah..



gayahahahahahahahhaahha










>>____________<<

Sang Harima said...

pakai kasut tak boleh??

pUtRi_sayaNg said...

xpe2 , bia aku jadik dak baik. aku xkn bnuh ko lipas (pdahal) =)

nt komen sini lak. TIPS2 BANGUN PAGI

p/s: pomot bagai.. hahaa

tieha8384 said...

erm......tips yg menarik....shuker pijak2 n menari twice...haahaa...

aiz-batu-campur-tips-untuk-gemok

.aira. said...

taksanggup nak pijak lipas gune kasot ni lagi bare foot, geli nye tetap terase, HAHA

capai shieldtox laju2 dan spray kuad2, tunggu lipas mati, baru puas hati, *kejam en ? hee :)

jempot lhat blog :D
aiz batu campur - tips mengelakkan perut buncit, haha

zati said...

eeee...cik li, hahak :p

tips yang baek tapi tak berani sebab takutttt heeee

tips kuku cantik

J. Love said...

dah la gua tengah demam ni. tengok lipas close up macam tu, makin demam gua rase. cis!

AiZ said...

ceritatentangaira dan putrisayangkamu seri dengan pungutan komen sebanyak 12 sama.. so ceritatentangaira dan putrisayangkamu diberikan masa tambahan iaitu sehingga 23 jun jam 11 malam untuk memungut komen lagi.. yang tertinggi akan menang.. ^__^ gud luck k.. time kasih yang sudi menyertai.. ^__^

~aSHa~ said...

tips yg bagus tu...senang dah mudah...bleh la cuba balik ni..ehehee..

Sha-na.Szied said...

yeah saya sau geng ngn spupu awk!
siyes!!

oke nih tips yg bagus!!!!!!!

nak cuba ah!

kagum kat eifel x takut eh?huhu

jom tgk kuih raye..kt
belog saya