1.13.2011

Cubaan Memahami Habit Perokok


salam…


AMARAN :: Mungkin sedikit kotor!

hey korang…ei sebenarnya terpanggil dan terdetik pabila melihat pak cik ei sanggup menahan sakit perutnya kerana menuggu rokok yang dikirim dengan kawannya…
dan ei juga perasan, perokok memang sangat gemar merokok sambil membuang air besar dalam erti kata lain, berak!

ayah selalu complain,

“Mereka tu, kalau tak habis sebatang rokok dalam toilet, selagi tulah tak keluar” kata ayah kegeraman akibat lama sangat menuggu public toilet.

nota :: Ayah ei tidak merokok!


ei tidak suka dengan asap rokok…walau pown begitu, ei terpaksa bertolak ansur dengan beliau yg merupakan perokok tegar!

ei cuba untuk memahami hati dan perasaan perokok…sebab mengapa mereka perlukan rokok dan pada waktu bila!

yang ei perasan, perokok akan mengambil nikotin tersebut apabila

1. mereka dalam emosi seperti marah, sedih, kecewa, stress atau mungkin sedang runsing atau sakit kepala dengan masalah
2. lepas makan
3. ketika sejuk
4.ketika bosan
5. ketika berak


jadi ada beberapa soalan yang tanya ei dapat kepada perokok yang berlainan orang, antaranya


1. apa yang membuatkan orang kata merokok itu dapat release tension? [Bila emosi]

- apabila ko dalam keadaan marah atau emosi yang sedang memuncak, dan pada ketika itu ko sedut rokok perlahan-lahan…masa tu, masalah atau emosi yang menggangu dalam kepala ko, akan berkurangan, walau pown tak banyak, at least masa tu ko dah sedikit relaks dan rasa cool


2. rokok tu macam dessert ke?kenapa kena ambil lepas makan? [Merokok lepas makan]

-taklah, rokok tidak mengenyangkan!ia hanya membuatkan perut rasa selesa, itu je.

3. yang ini ei pown tak paham, asal hujan ke atau air-cond terlalu sejuk, abang mahu pun beliau dan ei rasa kebanyakkan perokok, pasti akan mengambil nikotin! [Ketika sejuk]

- bila hisap rokok, panas sikit.


4. ni klo dorang dah tak tahu nak buat apa, keje dorang, puh sana puh sini jerk la!*klo makan lollipop atau choki-choki cam kekanak, rokok lar baru dewasa! [Ketika bosan]

5. hah, yang ini memang kena letak last skali, sebab temuramah yang tak disengajakan telah terjadi dalam komen fb ei [ketika berak]



en. Yop :: "tah laa, aku bekas perokok pn still bengong lg ngan kejadian tersebut.. ada sesetengah org ckp merokok melancar kan peredaran taik.. org2 tua ckp merokok dlm jamban boleh mengusir syaitan2 keluar.. org2 muda ckp sebab boring (ye la mencangkong tgk taik ) hmmmm xde sapa2 nak tolong wat kajian?"



ei :: haish, ini makin menjadi kemusykilan kepada aku!
bagaimana seorang bekas perokok tegar sendiri tidak memahami akan fenomena ini?
bg pendapat en. yop, apakah perasaan anda sekiranya merokok sambil berak?dan apakah kelainan yg dirasakan tanpa rokok ketika berak?



Yop :: "hmmm mungkin dgn merokok dpt meningkatkan lg daya tolakan kuantum fizikal disebabkan daya tarikan graviti yg melampau ( apa ku mrepek ) kelainan: skang time berak aku ske mengimbau kenangan silam....."





ei :: kahkahkahkah!lagi satu, apakah perbezaan bau yg anda nikmati?apakah bau nya berkurangan pd ketika anda merokok atau semakin harum bila bau tahi bergabung dengan asap rokok?





Yop ::  "smbil berak"
"time berak gak bleh membuatkan kite terpikir isu2 semasa... contoh: Apa laaa awek ku tgh wat skang ni .





ei :: apakah ianya berlaku ketika anda merokok sambil berak atau ketika anda berak sahaja?




Yop :: "time berak kat tandas awam biasa nya memang berkesan... tau2 la kat situ ada taek berbilang kaum"




ei :: owh, itu bermakna anda setuju dengan bau nya SEMAKIN harum pabila baunya bergabung?begitu?



yop :: "apa la aku mrepek ni.. baik aku gi keje hahahahah"


fine, lepas tuh en yop tidak lagi mengomen, mungkin sedang gigih berkerja gamaknya.
sedikit tidak puas hati, kerana ada persoalan ei tidak terjawab.


pada pendapat ei, memula perokok ni merokok dalam tandas kerana lazimnya mereka mula-mula merokok adalah pada ketika sekolah, jadi, tempat yg tipikal adalah tandas!
ada sesiapa nak jawab soklan-soklan yg tak terjawabkan ni?


1.apakah yg sebenarnya anda  stress dengan najis anda sendiri yg sukar untuk keluar, jadi anda menghisap rokok agar perasaan anda lebih cool?

2. tak penat ke duduk mencangkung sambil menghabiskan sebatang rokok?rasanya, sebatang rokok mungkin mengambil masa 5minit untuk dihabiskan. 5 minit untuk mencangkung agak lenguh ye.takkan nak sambil rokok nak cebok plak kan?
**persoalan ni sebab dah biasa kat toilet duduk!


3. ada yg kata merokok boleh memanaskan badan.habis tu, klo duduk terperap mencangkung dalam jamban yg kecik sambil merokok,sudah lar lama, tak panas ke?*mana ada toilet ada air-cond, kan?!

haish, susah jugak kan nak memahami selagi kita tak lalui sendiri. nak nasihat pown tak guna, sebab mereka bukan bodoh tak tahu dan tak paham. ada antara perokok ni, otaknya lebih cerdik tapi itu bukanlah bermakna rokok itu adalah makanan yg berzat untuk otak!TIDAK!

bagi perempuan yg tak suka bf dorang merokok, tak perlulah nak mintak clash semata kerna rokok. macam childish je!

siyes wey!ambil masa untuk fahami dorang…
mungkin masa muda ni dorang tak sedar, mungkin bila dah tua, baru nak berfikir sikit.

*tapi rasa macam nak sepak je ngan jawapan abang bila ei suruh dia berhenti

“Buat apa nak hidup lama-lama, menyusahkan orang lain je! Ko suka ke susah kan anak ko bila dah tua?”

fine, ada betul gak apa yg abang cakap tuh! -.-”

12 comments:

Umie Nadhirah said...

dorang ska mencangkung kot..tu la pasai merokok lam tandas..
& then klua la pilem nangangkung XP

Nurulbadiah Lai said...

hahhaha

kalu bf nurul dulu2 sorok2 nk isak rokok..pastu now dh terang2..dh xtakut kat nurul..pastu bile tnye ..bile nk quit merokok ni..pastu die jwb..aka nti tunggu kawen dpt isap mnde lain ..bentilah isap rokok..

camtaik kn haha

*Miss Geli^ said...

isap rokok lepas bersenggama, bebetol into!! serius....

masukkan dalam list ko tu
Jadi no 6!!

eh, tak tipu ni

eiffel said...

@Umie Nadhirah :: haish, mungkin lar kot..tuh pasal xkesa sgt

eiffel said...

@Nurulbadiah Lai :: hahaha..memg camteak!
eleh, dorg ni ckp jerk, tp t sampai ank 10 pown lom tentu benti!nta2 smpy ke ank cicit cenggitu gak -.-"

eiffel said...

@*Miss Geli^ :: tuh dia. org berpengalaman dah bukak story!nk masuk kn ke idak ea? xP

diana said...

ni cerita taik ke cerita rokok ni??
hhaha..

maCy said...

macy paling suka tang merokok cm desert. haha. nati na cilok! ;p

Whoopz said...

gwa dah quit smoking.. jap lg isap la plak.. pastu quit plak.. dah ri bu2 gwa belanja untuk rosakkan diri gwa sendiri.. damn!

eiffel said...

@diana :: lor, blog ini bukan sekadar tentang taik!macam-macam lor.. xP

eiffel said...

@maCy:: hohoho..xderk hal

eiffel said...

@Whoopz :: haish, msti sgt sukar kan nk kawal diri...