2.18.2011

Menuntut Ilmu, Rahsia Ayam Penyek


salam…

semalam lepas balik opiz, ei pergi melawat aunty ei yg masih stay kt sentul lagi…
tetiba mengidam rendang minang yg dia buat.kami datang semata nk makan, boleh tak? lol~
**kami tu merujuk kepada ei, aunty ngan abang

camtaek, kan?
pastuh asl kami datang jerk, dok perabih kan nasi kat umah dorang…

aunty ei kerja kat salah satu restoren minang sebagai tukang masak. aunty dah kje kat situ rasanya lebih sepuluh taun. kira dah senior habis lah tuh. semua yg terhidang kat kedai tuh, semua dia yg masak. sampailah nasi ayam penyek!

ei pown teruja,

“Wah, aunty tau buat ayam penyek.”  apa lagi, ei pown nk mintak resepi larh, kononnya.




...

 Masa arwah nenek ada, ei memang ada belajar bab-bab masak ni, tapi biasalah, time tuh muda remaja lagi kot. Mana nk amik port sangat pasal resepi-resepi ni. Asal main pakai buat ikut arahan je, tapi sikit pown langsung tak ingat!

Bayangkan, nak buat begedil pown ei tak tahu!**sekarang dah reti sikit kot** xP
 Tuh belom kira nk buat rendang minang, gado-gado, pecal dan segala masakan minang!

...


“Ala, senang aje. Hah, kalau kau nak menuntut, kau datang sini. Hari Jumaat malam keliwon!” kata aunty bermuka serius.

kami terus berpandangan. **serius juga!
tetiba pak cik gelak besar.



orang tanya bebetul, aunty ei main-main plak.



camtaek! -.-”





p/s :: cam besh jerk klo bukak kedai makan…

8 comments:

marina anakcikbob said...

impian aku dr dulu nak bukak mini market a.k.a kedai.. haha..

eiffel said...

@marina anakcikbob :: hahaaahaa..aku plak tetiba rasa cm tuh xP

maiMOONyet said...

ko citer ni dh buat aku kebulur~ damn yu nooo~ aku lapau dh ni. apa kate, ko tlg tapau kn sikit rendang and begedil makcik ko tu utk aku. grrrr~

eiffel said...

@maiMOONyet :: xsempat...klo mkn kn bole x? xP

Whoopz said...

gwa cabar lu bikin ayam penyet tuh.. Ada bran? Heheh

eiffel said...

@Whoopz :: gwa menuntut ilmunya pown lom sempat g....cmne nk wt? lol~

AyuE SurihanyOt said...

nnt boleh la hang buat blog resipi plak..wehh fevret aku kot nasi ayam penyet...

Lya Colours said...

aku dah start berangan nak ada cake house sendiri. haha
only cake and cupcake
sebab aku x reti buat roti.huhu