12.20.2012

Sakit Punya Hal


Assalamualaikum…

Sejak dari kelmarin aunty aku masuk hospital dan kena tahan wad. Puncanya, dia merahsiakannya dari aku. Aku ingatkan dia terkena semula infection yg dia pernah kena seperti tahun lepas. Di mana, dia kena masuk air dan kena tahan wad dalam seminggu dua.

Ya, aku ingatkan macam tu.

Tapi entah kenapa aku tak puas hati, aku Tanya anak mereka pulak.

“Kakak, kenapa ibu masuk hospital?”aku tanya kakak yg dah nak masuk umur 10 tahun, 2013 nanti.

“Tak tahulah, Kak Epy. Memula doctor Tanya ibu, ada kencing manis dan darah tinggi tak. Ibu jawab ada. Lepas tu kena tahan wad. Doktor cakap lagi, esok (Rabu) ibu kena operate, lepas tu kena duduk dalam ICU. ICU budak tak boleh masuk. Itu sebablah abah tak bawa kiteorang.”

“Kenapa ibu kena operate? Operate apa?”

“Operate perut ke apa ntah.Entahlah, Kteorg tak paham sangatla, Kak Epy”

---

Petang tadi, aunty aku baru kuar dari ICU dan dipindahkan ke wad biasa.

Aku tanya dia, kenapa.

Dia taknak jawab.

Bila aku snap gambar, dia cakap jangan upload kt fb. Nanti family dia risau. Dia tak bgtau sesiapa pon dia masuk hospital, kena operation semua tu.

Aku diam.

---

Masa balik tu, aku nampak Zaty,(7thn, kezen aku /anak aunty aku),sibuk pegang tisu.  Mata dia mula berkaca. Bila dah keluar dari wad, dekat lobi lif, baru dia nangis.

“Saya nak ibu.”

---

Bila dalam kereta, dia sibuk tanya…

“Kak Epy, sekarang pukul berapa?”

“Pukul lima.”

“Pukul lima, ada solat tak?” Tanya Zaty lagi.

“Manada solat pukul lima. Solat Asar pukul 4 lebih. Kamu dah solat Asar ke?” aku bertanya dia balik. Sebenarnya, aku tak paham, apa yg dia nk tanya sebenarnya.




“Belum. Kalau Kakak Epy nak solat, nanti bagitau sy ye. Sy nk doakan ibu supaya cepat sihat. 
Sy sayangkan ibu.” Jawab Zaty sambil menangis.

12.13.2012

24


Assalamualaikum

‘Sahaja aku takmo update blog semalam walaupon tarikh yg cantik itu adalah bufday aku, tunai.’

Semalam genap umurku 24tahun. Dan tahun yg pertama berstatus isteri KA.

---

Tiada persediaan, tiada sambutan. Yang ada hanyalah ucapan ringkas melalui fon.
Dan semalam berlalu seperti hari sebelumnya.

Tak apa. Sebab aku tak mengharapkan apa-apa. Memang aku begini sejak dari kecik lagi. Aku tidak pernah pula nk menangis kerna tidak diberikan penghargaan atau apa. Kalau dia terlupa sekali pon, aku tak pasti aku akan kecik hati atau apa.

Sebab bulan lepas, aku terlupakan bufday dia. Ye, aku terlalu sibuk dan sangat stress. Itulah alasan aku kerna terlupakannya.

Semalam,  aku berasa sedih sikit, KA tetap juga tiada dekat dengan aku.
Kami kini tinggal berasingan. Jauh sedikit buat sementara waktu. Dan semalam hari pertama dia mula bekerja. Jadi, aku tak mahu merengek seperti anak kecil. Biarlah dia bekerja dengan tenang.

Kalau bukan aku yg boleh memahaminya dan mempercayainya, siapa lagi?

12.11.2012

Tak Sampai Hati


Assalamualaikum…

Hohoi!!!

Oh, mungkin ini adalah entry pertama aku lepas hilang title ‘Single’.

Haruslah diingatkan, jangan haraplah aku dengan sexcitednya nk upload gambar wedding tempoh hari. Atau bercerita tentang betapa seronoknya bergelar isteri.

Alololo…
Macamlah ko sorang je yg baru kawin. Alololo…

Jadi, disebabkan ianya terlalu cliché, korang tunggulah bila aku ada mood nk share benda tu semua ye.kehkehkeh

Aku nk cerita pasal Khairul Anuar. Siapa tu Khairul Anuar? Suami aku.
Yela. Orang dah ada suami, mestilah cerita pasal suami dia, ye dak. Kalau ada anak, citer pasal anak dia pulak. 

Hah, nampak tak permainannya di situ?

Ingat aku ni pesen Hiro akaltunjang ke, belom ada anak bini sibok citer macam dah 10tahun kawin. Pastu aku bole plak memula baca tu terpecaya. Haram betei!


Setakat ni memana lelaki yg aku kenal. Semuanya mesti pesen suka ‘up’ kan diri. Kira, bangga diri la ni. Aku tak tahulah, lelaki memang pesen dilahirkan memang macam tu ke apa?
Kalau bercerita, macam dia je yg hebat. Sampai kekadang rasa macam nak menyepak pon ada. Untunglah suami sendiri, ye dak.kehkehkeh


Ini cerita masa dia nk bagi kad kahwin
Dia cakap, dia rasa macam serba salah je nk bagi kad dekat kekawan dia dan orang kampung semua. Katanya, dia takut dorang tak boleh terima semua ni.

Aku dah mula terkebil-kebil sambil letak hujung jari di tepi bibir.**Sila bayangkan gaya yg comel.

Dia sambung…

“Abang bukan apa. Masa tempoh hari, abang cakap abang dah tunang. Dorang semua tak percaya. Ada sorang makwe tu, bila dengar mak abang bagitau, abang dah tunang je, terus dia berpaling sambil menekup muka dengan tapak tangan dan berlari-lari anak. Sejak tu, terus tak nak pandang abang dah.  Ini kalau abang bagi kad ni. Tak tahulah macam mana. Jangan pulak ada makwe-makwe kampung ni terjun sungai pulak, sudahlah. Kalau macam tu, terpaksalah abang batalkan perkahwinan kita.”

Disebabkan aku ni makwe yg cool. Masa KA cakap, aku renung je dia dedalam. Angkat kening sebelah kanan. Usha atas bawah. Sambil bertanya…

“Hot sangat ke?” aku perli dia sambil berpaling keluar tingkap kereta. 

Time tu, aku rasa macam nak tendang je KA tu keluar kete.

11.30.2012

Teaser

Ini adalah antara hantaran aku nanti. Aku nak buat photobooth sendiri dgn adik aku.wheel paper aku yg lipat sendiri,manakala adik aku buat bubble talk dgn annoying stick.
Harap klo korang yg sudi datang tu,bolehlah enjoy dgn photobooth kitorang.

Hanya tinggal hari ni dan esok. Semoga semuanya selamat hendaknya.

Amiin

Published with Blogger-droid v2.0.9

11.27.2012

Update Sebelum Turun Johor

Kereta aku penuh giler macam apa.

Oke.nk gerak da.bye semua.semoga selamat semuanya

Published with Blogger-droid v2.0.9

11.25.2012

No Periksa Punya Hal

Beberapa hari lepas, kezen-kezen aku balik dari sekolah. Si adik terus meluru ke ibunya. Kemudian berkata

Zaty : "Ibu tau x, sy dapat no periksa 20. Kakak dapat 22!" katanya dengan bangga sambil dia menggelakkan kakaknya.

Iqa : "Hish,susahlah cakap dengan adik ni. Adik tak paham!!"

Ibunya hanya menggeleng-gelengkan kepala sambil menjawab

Ibu : "Adik, walaupon kakak periksa no 22, tapi kakak duduk kelas no 1. Adik pulak kelas ke 4. Kakak punya markah periksa, semuanya 90 ke atas. Itu pon dapat no 22. Kawan-kawan kakak semuanya pandai-pandai. Tengok,adik punya markah semua 70 lebih je. Peratus adik sikit."

Aku syak, ini keputusan exam utk sekolah agama. Sebab aunty aku cakap, kekawan Iqa semuanya naik atas pentas, sebab ramai dapat markah penuh. Iqa hanya naik 2 kali ke pentas sebab markah plg tinggi dalam matapelajaran.

----------------------------------------------------
Lain pula isunya untuk sekolah kebangsaan.

Beberapa bulan yang lepas,

Mama : "Kalau kau nak Ipad, ko dapatlah no periksa 5 ke bawah. Baru mama bagi."

Iqa : "Mama ingat senang ke nak dapat no 1?"

Mama : "Kalau kau rasa susah, kau dapatlah no 5!"

Pada exam akhir tahun ni, di sekolah kebangsaan, Iqa dapat no 5. Bagi menunaikan janji, aunty aku nak belikan. Samsung Galaxy Note 10 yang terbaru. Harga lebih 2k. Pehpehpeh

Tapi,semalam dorang balik bawa Samsung Tab 10. Sebabnya, tokey tu cakap,nk beli gadget harga 2k utk bebudak tak berbaloi.kahkahakh

Yang lg best, pakcik aku grab 2 sekali Tab 10 tu. Untuk anak dia sorang satu. Ipad yg ada tu sebenarnya milik Zaty, separuh duit raya dia. Separuh aunty aku tambah,kini jd milik pakcik aku. Korang nampak tak permainannya di situ?

Kahkahkah.**aku malas nk snap gambar. 2 Tab dan Ipad dorang.bukannya korang xtau cemana.hahaha

**ah,budak skola lagi da pakai Tab. Pakcik aku suri rumah pon ada Ipad. Aunty aku keje macam nepal,pakai fon Sony je. Sib baik Android.heuheuheu

Published with Blogger-droid v2.0.9

11.23.2012

Berhenti Untuk Meminta

Aku sudah penat untuk meminta-minta lagi. Sedangkan yang sedia ada ini,aku sering terlupa untuk ucap terima kasih padaMu. Aku buta dari terlihat nikmatMu, tapi sibuk mengejarkan sesuatu yang tak pasti. Malah, selalu saja aku mengeluh dengan nikmat yang Kau berikan. Lihat,betapa tamaknya aku ini. Sudahlah tak pernah berterima kasih,kemudian nak bermacam-macam. Bila tak dapat, mulalah aku menyalahkan Kau.

Kemudian, aku berfikir lagi. Bukankah Kau sudah berjanji untuk memberikan yang terbaik kepada kami? Bukankah Kau Maha Mengetahui? Jadi, apakah perlu aku ini untuk mengajari Engkau apa yang perlu aku dapati? Dan apa yang perlu Kau beri?

Tak.

Yang sebenarnya, kami ini yang tidak layak untuk meminta!

Aku ini, aku tidak tahu apakah yang bakal terjadi jika Kau berikan apa yang aku mahu. Barangkali saja ianya memberi kemudaratan, kecelakaan kepada aku. Maka itu sebab Kau tak tunaikan. Ye, Kau sengaja tak mahu tunaikannya! Tapi hati kami mula menaruh syak dan lantas melempiaskan amarah kepada Engkau.

Bukan sebab Kau tidak tunaikan permintaan kami ini, kerana Kau membenci kami, tapi Kau sayangkan kami, kerana bagi Engkau,yang sebenarnya itulah yang terbaik untuk kami.

Maka, dengan ini. Aku ingin berhenti untuk meminta! Bukan aku tidak percayakan Engkau. Tetapi, aku takut kalau apa yang aku minta itu tidak dapat seperti yang aku nak. Aku tidak ingin lagi membentak seperti anak kecil.

Sesungguhnya aku ini hanyalah manusia biasa. Mudah kecewa bila tak dapat apa yang aku inginkan. Jadi, Kau kuatkanlah hati aku, hati kami, tebalkan lah iman kami kepadaMu agar kami sentiasa redho, dan sabar dengan setiap ketentuan Engkau. Agar kami tidak mengeluh dan sentiasa bersyukur. Sesungguhnya, hanya Engkau saja yang Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk kami.

Amiin.

Published with Blogger-droid v2.0.9

11.15.2012

Entah

Aku tak tahu kenapa. Aku takut nk membayangkan 'hari itu'. Aku takut tetiba rupa aku jadi hodoh. Tak sesuai dgn aku dan segala macam. Aku takut kalau aku berangan, akan jadi sangat berbeza dgn apa yg aku impikan. Ah, taknak pikirlah. Pegilah mati dengan 17hari lagi atau apa.

Published with Blogger-droid v2.0.9

11.09.2012

Produk Cantik Dan Putih -kan Kulit


Assalamualaikum…

Sesejak aku dah tetapkan tarikh haritu, adik aku pulak dah sibok nak soh aku pi cantik kan kulit la.Kasi kulit muka licin halus semua bagai tu.

Bulan lepas dia bagi aku produk A-DHA. tapi lepas seminggu aku pakai, kawan aku cakap…produk-produk yang ada pengelupasan antara produk yg berkemungkinan ada merkuri.

pehpehpeh…

sejak tu, aku dah stop pakai!**korang pi la rajin gugel ye. aku tak ingat mana ntah link semua tu.pi je google produk bermerkuri..nanti keluar la kot. member aku plak sibok dengan produk Tabita. Siap tanya dekat KKM lagi ko! 
Dan KKM dah reply pon email tu, dia cakap produk Tabita tu, 
MEMANG SELAMAT!

Samalah macam produk SNE yang aku tengah makan ni.
 Tapi produk A-DHA dia lupa nk tanya. So, disebabkan aku malas nk email, klo email pon tunggu dekat sebulan, so, aku makan jela SNE tu.

Kalo tak silap, SNE tu Heliza Helmi dengan Adira ada makan. Lagi pon ada kelulusan KKM.

Aku rasa yakin sikitlah.

Bulan lepas adik aku soh makan SNE, untuk kesihatan kulit. Dan BE plak untuk putihkan kulit. Kira dia la yg belanja satu box SNE tu!



Harga ley tahan wooo…SNE RM220 sekotak dan BE RM240 sekotak. 

Pehpehpeh

Dalam ada 60biji. Sila bayangkan, sehari kne makan 4biji, 2siang, 2malam. **Klo 60biji tu hnya untuk 15 hari je?pfft!

**untunglah adik aku yang baik hati sponsor woiii!!!

tu sebab, masa memula makan SNE tu, lepas papan yg ketiga, terus aku makan sebiji sehari. kekadang lupa nk makan, lepas seminggu tu, adik aku tanya la.macam mana. bila aku jawab makan sekali sehari, terus dia bising.

Aku jawablah, ‘ala, nanti habis.Nak beli tak mampu!’

kahkahkah

Sekali dia cakap, ‘kepala ko, ko pi makan!Klo habis t aku order lagi!!!’

pehpehpeh

terus aku telan balik 4biji sehari. sekali hari selasa lepas ni, barang yg adik aku order, sampai ke opiz. 

Yeay!**oke, silap.alhamdulillah! :D

 Nak tau banyak pasal SNE, pi la google woiii!!Ingat ni konter pertanyaan ke? Jangan malas sangat. kahkahkah!!!

Aku dah telan bebanyak bebesar pil tu, tak cantik gak, siap!hahaha

11.08.2012

Hantaran Coklat


Assalamualaikum…

Oke, antara benda yang paling biasa dalam hantaran adalah coklat.

Masa aku tengok dok mencari idea pasal nak gubah hantaran, tetiba aku nampak hantaran coklat Patchi.

Memula Faz cakap, coklat Patchi ni macam tempah je. Sekali bila kita dok gugel dan gugel. Baru kita tau, padia coklat Patchi ni



Lepas dah gugel, barulah kita tau, Patchi ada memacam jenis. Klo kita, pilih classic je kot. Dan antara design yg aku suka, mcm jongkong emas ni.**dasarmataduitan.kahkahkah!!!





Dan yang paling best, bila kita tengok coklat tu dia dah hias cenggini!


Korang nampak tak dia punya  blink blink tu!Woii, aku suka blink-blink woiii!!dari jauh dah nampak!!!Sumpah sekarang ni aku tengah teruja giler. Rasa cam nak pi turun opiz, terus drive pi Mid kejak. Ala, kamon la…dari opiz aku pi Mid 5 minit je kot!


Tapi tula, ingat nk tunggu tunang aku. Pi beli sekali barang hantaran dia yang lain. Hurm…

Bila dengar harga coklat tu RM24 HANYA UNTUK SERATUS GRAM, DAN SERATUS GRAM HANYA UNTUK 3-4KETUL JE.

er…


er…



oh ye, aku pi tengok website dia, semangkuk macam kat atas tu 72. Er, 72 tu matawang apa? Macam bukan RM je. Hurm…

11.07.2012

Kad Kahwin Punya Hal


Assalamualaikum…

ah, dah berapa orang yang dok tanya pasal kad.

Yela, tak sampai lagi sebulan kan. Mestilah tanya kad.Aku agak emolah jugak bila orang tanya pasal kad  ni.

Memula aku ingat nak suruh kakak aku sponsor, tapi disebabkan tetiba dia cakap nk topup dekat pelamin aku, so…kad tu aku bg bakal adik ipar aku yg handle.

Oh, sebenarnya…dia keje di kilang macam printing semua tu. So, biarlah dia yg buat.
Lepastu, aku bagitau lah…aku suka design macam mana semua. Tapi semua pon dia cakap tak cantik. -..-“

jadi, disebabkan aku dah malas. yela, klo nak ikutkan taste aku dengan dia yg beza giler tu. So, lastly aku cakap, takpe la. Memana jela. Aku dah tak kisah. **dah malas nk pikir pon. sebab aku ada banyak lagi benda nk kena settle kan.

So, dia da pilih semua tu. Kedai semua, dialah yg cari.

Okelah, ringan sikit kerja aku.

Sebenarnya, dia bole je pi print dekat kilang dia, tp disebabkan dekat kilang dia pakai kertas macam pembalut hadiah, jadi dia tak buatlah dekat kilang. Tapi terpaksalah dia tempah kad tu kt kedai gak...


Tapi bebaru ni aku turun JB, tetiba aku dapat tau kad ada problem. Tu pon tau dari adik dia.
**mungkin dia bizy kot, tak sempat nk bgtau aku

So, adik dia citer dengan aku. Kad nya ada masalah dan tak cantik. Kad tu di print tanpa ada satu nama sekalipun. Hanya tertulis, walimatulurus...

Kemudian, ada kertas A4 di stapler...baru ada nama semua tu.

Ko tak hangin ke?

Patutnya, kad tu mestilah nama, map semua tu di print atas kertas keras tu. 
DAN BUKANNYA DI ATAS KERTAS A4 PUTIH!!!

Korang tau harga dia berapa?

RM1.20 sekeping!!!**untuk order 500keping
Bayangkan, ko tempah memahal, ko dapat kad serupa sampah!!!
Bakal adik ipar aku pon pi la memarah kedai tu. Sapa yang tak marah wey! 

Aku dengar ni pon berasap je.

Alasan tokey kedai tu, sebab kitaorang nak kad tu cepat!

**Hello, kami bagi masa sebulan oke! SEBULAN!!!Klo aku tempah kat KL, 2minggu dah boleh amik tahu!**

Lepas tu, adik ipar aku tu bising la.

Kalau macam ni, 7 keturunan pon bole pakai balik! Nanti tukar je kertas A4 tu.

lepas tu tokey tu jawab…ha’ah.nanti tetamu datang, mintak la balik kad tu.lepas tu tukar je bahagian dalam.**pehpehpeh…


Oke, dekat sini kesilapan bakal adik ipar aku ni…dia pi bayar deposit kad tu RM500…sebabnya…
Tokey kedai tu melayu, katanya… ‘Ala, klo orang melayu dapat duit deposit bebanyak macam tu, hasil kerja mesti bagus.**ha’ah. bagus camtaek!


So,disebabkan dah tengok hasil kad aku tu macam hapa, adik ipar aku cakap, klo macam tulah hasil kad nye, dia tak nak amik kad tu

Tapi, tokey tu bole jawab…awak tak amik pon, kami tak rugi pape.**sebab dah bayar deposit RM500

Korang mendidih tak dengar ayat macam tu???

Omaigod! 

DAH, JANGAN TANYA ATAU CAKAP LAGI PASAL KAD!


Memanglah tu wedding aku, tapi disebabkan aku tengok dan nampaklah bakal adik ipar aku tu berusaha bersungguh-sungguh, so, aku tak ley la nk cakap apa sangat.Terpaksalah redho’, kan!
 Apa yang aku rasa, kasihan sangat dekat dia. Yela, dia keluarkan duit bebanyak macam tu, hasil camtaek. Berbaloi ke? Baik dia pi print je kt kilang dia. -.-‘

11.06.2012

Idea Untuk Photobooth


Asssalamualaikum,

oke,beberapa hari ni  aku sibuk mencari idea untuk buat photobooth (dan hantaran jugak). Yela, semua orang buat, nampak macam best je.so, aku pon nak jugak, ye dak!

Disebabkan kekurangan bajet, tapi aku rasa tak semestinya semua benda kena memahal baru nampak best. tapi bila aku banyak surfing, makin banyak idea yg aku dapat. sekarang ni pon, idea aku memang tengak mencanak-canak. disebabkan pepagi buta ni, takde sapa orang gila masuk opiz, melainkan aku, maka aku nk tempiaskan semuanya dekat sini. Yeay!!!

Oh ye, lagi satu…sekarang ni..masalah utama aku adalah, aku takde gambar dengan tunang aku. Yup, bunyi macam pelik, tp memang kteorang jarang nk main snap-snap picca.Dan lagi pon, skrg ni macam dah suntuk, lainla kami dekat, boleh la  nk pi snap kt memana.tp, skrg ni memang dah xsempat, jadi abaikan dengan gambar kami.

Siapa cakap photobooth WAJIB ada gambar pre-wedding kami? Nope, aku akan buktikannya, TAK!

Hiasan props, mungkin aku nk buat sendiri je kot. Disebabkan family aku berniaga, jadi tak susah nk dapat kan stand untuk buat background photobooth. Idea aku, aku akan gunakan kaki payung ayah aku yg kecik, kemudian ada kayu kt tengah, untuk gantung kain satin kaler putih/cream.



**celah manalah aku nak cari belon angin ni woiii!!!

Disebabkan aku tak nak nampak terlalu crowded atau semak, dengan gantung benda-benda pelik sgt, so, aku akan biarkan dia putih, kosong…

Aku rasa, klo aku tak dapat belon...grab yang jenis macam ni je...**merujuk pada benda yg tergantung, bukan pada orangnye, ye



Aku rasa, mungkin aku akan sewa or beli je black board, dan seperti biasa, hiasan tulisan tangan ni, biasanya adik aku je hebat dan kreatif buat benda-benda macam ni. Dan aku rasa, memang aku akan hire dia pon, untuk deco photobooth aku, nak, atau tidak, dia kena jawab Nak jugak!whaahahaa**kakak yang keji!


Memandangkan, aku agak risau jugak, klo apa yang aku bayangkan tak menjadi, jadi aku segan lah nak membebel panjang lebar sangat, korang just enjoy picca yang aku curi dari fb



Bubble talk ni, aku rasa...klo stick gam kt blkg, bubble talk tu, nanti guest pon bole snap picca dengan bubble talk tu.

Buat candy bar pon macam best, kan!!**tetiba!

Banyak idea dia yang siyesly, sweet dan macam best. Tak tahulah ianya menjadi di majlis aku atau tak. Heharap nye jadi!yeay!!!

Ah, lupa nk bgtau...aku takde nk buat atau tempah guest book semua tu. tapi aku kad utk guest tulis wish dorang dan masukkan dalam bekas kaca. 



Oke, aku nak pi sambung gunting wishing card. **alamak, stamp belum tempah lagi ni.aih, bizy bizy bizy!!!

10.29.2012

Mimpi Yang Diidamkan Setiap Orang


Kenyataan itu memang pahit. Pengalaman yang lalu membuatkan aku jelak dengan hidup aku. Aku dah penat. Aku ingin tidur. 

Dan bermimpi indah-indah sehingga orang dengar mimpi ku ini membuatkan mereka berasa cemburu. Cemburu yang amat sehingga tanpa disedari mengambil pisau lalu menikam dadanya sendiri.  Dan bila pisau itu terbenam dijantungnya dalam-dalam sehingga terhenti, maka segala rasa cemburu itu hilang. Yang ada hanyalah ketenangan.

Barangkali semua orang ingin tahu, apakah mimpi yang tersangat dicemburui itu?

Lantas berbondong-bondonglah orang bertanyakan tentang mimpi itu. Tak cukup dengan itu, ada pula yang sanggup membida hanya untuk mengetahui mimpi indah itu. 

Maka saling membidalah mereka, bermula dari harga sekupang dua, sehinggalah tanah berbendang serta kalung emas dan ada pula yang sanggup menggadaikan anak mereka.

‘Ah, anak…esok lusa boleh buat lagi. Susah apa!’ kata bapa yang menjualkan anaknya demi sebuah mimpi.

Setelah habis membida, pemenang melonjak kegirangan lalu menari tarian kuda ‘Oppa Gangnam Style’ yang menjadi kegilaan dunia. Lantas makwe-makwe mula menjerit silih berganti dan ada juga yang ter-mengilai.

‘Ommo, ommo, itulah pembida terhebak sebuah mimpi!!’

‘Kahwinilah saya!!! Saya rela jadi isteri keempat pun!!!’

Jika makwe-makwe menjerit,  makcik-makcik pula sanggup meminta cerai serta-merta dengan laki mereka sebaik melihat pemenang tadi. Maklumlah, perempuan kan tak boleh kahwin empat.

‘Ceraikan saya, ceraikan saya!!! Saya tak nak hidup lagi dengan awak. Saya dah jumpa bakal laki 
saya dan bapa kepada anak-anak saya yang mampu memberikan kami kebahagiaan! Awak loser!’

Maka, ramailah makcik-makcik yang menjadi janda serta-merta ketika itu. Manakala laki masing-masing tidak lagi sanggup untuk meneruskan hidup kerana merasakan diri sangatlah loser!

Ada yang sanggup menggantungkan diri di kipas syiling, terjun dari banggunan Suria KLCC atau paling dekat Sungai-sungai Gombak sebelah lrt. Tak kurang juga, ada yang beralih selera memilih jantina yang sama. Maklumlah, hanya lelaki saja yang memahami lelaki dan begitu juga sebaliknya.

Begitulah hebatnya penangan sebuah mimpi yang indah.

Apakah mimpi itu?

Kosong



Kalau boleh aku nak keluarkan kesemua bateri jam yg terdapat di dunia ini agar masa itu terhenti. Agar hari ini dan detik ini kekal di situ. Biarlah hari ini tidak akan pernah habis dan malam itu lenyap.

 Yang ada hanyalah saat ini.

Biar masa itu terhenti kerna aku tidak lagi yakin dengan langkah kaki sendiri. Pandangan mula kelihatan berbalam-balam membuatkan aku tertegun. Di sekeliling hanyalah mirage yang memenatkan untuk dikejarkan. 

Padahal kesemuanya hanyalah dusta.
Lagu-lagu kpop bukan lagi dadah yang mampu menghilangkan tekanan.

Kesemuanya adalah kosong.

Aku ingin berehat.

10.20.2012

Mahal

Suatu masa dulu,abg aku penah kompelin. Tentang harga singlet perempuan yg mahal di MNG. Katanya,bygkn,harga sehelai singlet pun dkt rm70. Singlet je pun. Tp dlm hati aku pulak berkata, dia tak tahu yg sebenarnya harga bra jauh lebih mahal dr singlet tu. Bra berjenama pun harga sampai beratus-ratus. Padahal bra je pun. Lainlah tudung, pakai di luar,org nampak. Ini..pakai dekat dalam. Hey,siapa yg nak tengok melainkan laki ko je?!! Laki ko pon belum tentu kesah dgn bra cap apa ko pakai. Even ko pakai baju jarang pun,bukannya nampak pun bra cap Audrey Skiva semua tu!**whahaha

Published with Blogger-droid v2.0.9

10.18.2012

Diary


Assalamualaikum...

Yang sebenarnya, aku ada je diary digital. Tapi aku tak adalah rajin sangat setiap hari aku nak update. Nope. Walaupun aku ni banyak je masa sendirian. Yeah, lepas balik kerja tolong aunty aku masak. Then mandi makan semua, aku ada je banyak masa waktu malam tu. Tapi masa tu aku gunakan untuk online, download movie dan tgk movie **lebih pd drama korea ekceli.whahaha

Entah kenapa aku rasa, diary dengan aku ni semacam tak relevan. Kenapa? sebabnya, entah. Kekadang aku benci menaip diary. 

Sebab, oke…sekarang ni benda tu ko nak cerita sesuatu perkara yang menyakitkan hati.

Bila korang cerita sesuatu benda yang menyakitkan hati, maka…hati korang akan semakin lama semakin sakit dengan setiap ayat dan patah yang bakal korang taipkan. Kiranya setiap aksara itu menerbitkan dan menunjukkan segala emosi korang.

Kalau korang gembira, maka tersenyumlah korang untuk setiap aksara itu. Dan yang paling tak best, bila korang tengah sakit hati dan sedih perasaan yg menjalar tu korang akan rasa seolah ianya telah digandakan. Bila citer pasal sesuatu yg menyakitkan hati, memula korang dah lega dah, lepastu bila sekali lagi korang ingat dan cerita dengan detail, bg aku...aku tak tenang. Bertambah marah lagi adalah!Begitu juga klo tengah sedih...

Misalnya…

Hari ni entah kenapa aku rindukan dia. Ye, perasaan rindu tu terasa sampai rasa sebak dan nak mengalirkan airmata. Lebih-lebih lagi bila jauh dan diabaikan. Lagilah terasa sunyi dan sepi. Walaupun aku ni nampak je macam gegila dan periang. Tapi siapa yg tahu apa yg fikir dan rasa?

Otak aku mampu untuk memahami setiap tindakannya, tapi tidak hati aku. Tidak perasaan aku yg sering mahukan perhatian. Tak tahu kenapa. Barangkali ini sikap perempuan yg sukakan perhatian atau aku yg mengada terlebih.**dan tetiba terngiang lagu yg adik aku karok tempoh hari dengan mendayunya...

‘aku rindu setengah mati kepadamu
sungguh ku ingin kau tahu
aku rindu setengah mati’


….

Tengok, aku dah cakap.

Perasaan tu ko rasa sekali, tapi bila ko luahkan dan taip macam ni dalam diary, rasanya…**speechless

Tak percaya? Sila cuba.

Cubalah menaip setiap aksara itu keluar dr setiap emosi yg korang sedang rasakan. Sehingga terkadang korang akan rasa tak sampai hati untuk menaipnya lagi.


Carut


Assalamualaikum…

Pepagi tadi online di twitter. Ternampak tweet
‘Pundek…blablabla…’

Tetiba aku terpikir, eh, da lama tak dengar perkataan pundek. Dulu pernah dengar masa sekolah je.whahaha…

Maklumlah, kerja di opiz kampeni besar. Giler ke nak maki puki pundek semua tu?whahahaha…
Dan tetiba aku diam…sebab yg twit tu bukannya remaja…kemudian muncul persoalan di benak aku…

Sampai bila kita nk mencarut macam ni?
Nanti kita da tua, ada ke kita nak berterusan memuki dan membabikan amarah kita? Acane pulak kalau depan anak-anak? Takkan asal marah sikit, kita nak cakap dengan anak kita…

‘Dik, ko jangan macam babi boleh tak?’ Kita marah anak bongsu kita.
‘Akak, kenapa result ko ni macam sial sangat ni?’ bila result exam dorang corot.

Sebab apa yang kita buat sekarang, ia pasti akan menjadi habit sampai ke-tua. Iyelah, kita dah terbiasa memaki orang.

Dan aku ada dua orang kezen yg kecik, berumur 7 dan 9 tahun.Beza umur kami dalam 15tahun. Dari zaman aku sekolah lagi, aku dah cuba control tak cakap benda yg tak elok depan dorang, termasuklah perkataan bodoh. Inikan pulak fuck babi sial semua, kan.
Bayangkan ye, kami yg tak pernah bercakap benda-benda macam tu pon, kezen aku time tu  darjah dua, pernah terlepas cakap

‘Pantat’

Siyesly, aku pon tak pernah cakap.Ni mesti kes terjebak dengan kekawan sekolah ni. Tetiba aku dengar dia cakap macam tu. Aku memang terus cakap dgn mama dia. Lepastu, memang merasalah dia pekena beberapa biji cili padi kan. Memang aunty aku paksa dia makan cili padi tu. Aku tak sangguplah nak tengok macam mana dia kena sumbat dengan cili padi.

Memanglah aku rasa kesian dengar dia menjerit nangis-nangis semua mintak maaf dengan mama dia. Tapi aku rasa, itu yg terbaik untuk bg dia pengajaran. Memang Alhamdulillah, setakat ni, aku tak dengar dah dia terlepas cakap macam tu walaupon dia marah atau merajuk.
Even kalau aku terlepas cakap bodoh, nanti dia pulak yg cakap..
‘Ayok, k.epy…mana elok cakap bodoh lah!’

Aku buat tak dengar je.**egoorangtuakeapantah…kahkahkah
Ala, terlepas pulak nk buat acane.whahaha
Nak-nak time tu, dekat dengan due date pulak. Lagilah, kan…
bodoh tu kira bahasa lembut lagi lah kan.kahkahkah

Dulu time drive lagi lah, keje nak menyialkan orang je…tapi lepas dah kena tegur dgn abg dan aunty aku…balik tu, memalam…aku muhasabah diri balik…
Kan ke lebih baik perkataan tu kita tukar dengan istighfar…memula memang rasa macam tak puas tau…tapi lelama dah jadi kebiasaan. Bila korang rasa macam nk mengeluh je, ko istighfar...

 Astaghfirullah’alazim.

...

Kalau nak ikut balik logiklah kan, kita ni sejahat mana pun, mesti kita nak yg terbaik untuk anak-anak dan keluarga kita. Kalau dulu kita ni kasar yg amat dan dibesarkan macam tu, takkanlah kita nak anak-anak kita pun ikut macam kita. Kuat memaki dan mencarut. Alangkan kita tak cakap macam tu pun dorang tahu, ini kan pulak kalau dah terbiasa dengar dan nampak.

Aku tak tarbiah sesiapa. Aku tak layak untuk itu..aku Cuma nak kongsi apa yg aku nampak dan pendapat aku. Kita sesame muhasabah diri kita balik.

10.07.2012

Turunkan Harga Hantaran


Asalamualaikum!
Wohaaa….!!

Akibat desakan orang ramai yang telah membuat perhimpunan di luar bangunan ofis sy demi memujuk agar sy update entry semata, baiklah.sy tunaikan juga hajat kalian.

Topik kali ini sy cuba ketengahkan adalah, mengenai duit hantaran. Kalo korang pasan da ramai da yg dok share pic ‘Turunkan Harga Hantaran!!!’



Rata-rata yg dok share dan yg buat banner tu mesti laki, kan. Yelah, jadah mende pompuan nak amik port pasal tu. Dorang nk naikkan lagi adalah, wahahaha!!<---**wahahaha adalah gelak gaya masa kini untuk makwe urban.

Kalo nak ikot logic, biasanya parent perempuan yg akan mintak. Dan biasanya ianya adalah kos untuk tanggung kesemua majlis korang. Dan korang percaya atau tak, biasanya duit hantaran yg korang bg tu memang tak cukup. Melainkan korang bagi 50k misalnya.

Tapi ianya bergantung pada majlis yg macamane korang nk buat. Kalo korang setakat nk nikah dekat pejabat agama je…hah, yang tu RM500 tersangatlah cukup.  Kalau nk lebih sikit, lepas akad nikah buat memakan je…adela dalam RM3000 ke atas. Ianya bergantung juga pada lauk, sama ada korang nk buat catering ke rewang dan bergantung pada jemputan. Kalo korang jemput orang-orang surau dan sedara-mara memang cukup sangat dah. Itu hanya untuk akad nikah dan makan secara kecil-kecilan. Oh ya, tadi tu…kos tidak termasuk dengan korang punya baju nikah dan barang hantaran. Hah, tengok…da berapa da duit korang kena keluar!

Tu belum lagi korang nk sewa pelamin, baju sanding mak andam semua tu…biasanya dalam satu pakej. Harga standart pelamin rumah dalam RM1000-RM5000. Untuk pelamin dewan pula, biasanya RM3000 ke atas. Lepas tu dah ada pelamin mestila ada photographer. Dah cecantik smua dah hias, tak kan korang nk memori kan dalam otak je kan. Setahun dua boleh lah ingat. Abis 10tahun nanti dan seterusnya, korang mesti nk juga bercerita dengan anak cucu korang. Dulu korang kawin acane semua, kan. Lepastu, silala scan otak korang. Kalau technology da maju sekalipun…nanti tercampur pulop dengan majlis kahwin kekawan korang. Padahal dulu korang buat biasa je,tp terperasan lebih pulop, kan. Wahahaha

Itu baru kita cerita tentang makan, pelamin dan photographer. Belum nk kira dengan kos goodies, kad jemputan. Ini baru yg besar-besar…sebenarnya banyak lagi sampingan yg korang macam tak nampak tapi nanti duit tu terasa keluar laju je macam air.
Cuba korang kira secara kasarnya ikut bajet paling murah di rumah :

Pelamin RM1500
Duit belanja kenduri RM5000
Goodies RM2000
Photographer RM800
Kad Kahwin RM700
Total : RM10000

Tengok, sesimple macam ni pun dah 10k. Ini yang paling simple dan paling murah la bajet untuk di rumah dan hanya sebelah pihak. Kalau standart kos keseluruhan dalam 20k ke atas,ye.

Jadi, kesimpulannya…sila-silalah berbincang lebih lanjut mengenai majlis yg korang akan buat nanti.

Pesanan tuk laki, yang korang nak takut sangat mak bapak perempuan makan sangat duit korang tu dah kenapa? **ah, mementanglah laki bole kahwin 4, tu nk menyimpan tok yg lain ler tu.whahaha

Dan pesanan untuk perempuan pulop, lepas kahwin dah boleh dah koyakkan sijil kursus kahwin suami anda. Sebabnya, klo tak de sijil tu, dorang kenala pi amik sekali lagi klo nak kahwin lagi. sbb pej agama takkan kuarkan balik sijil tu.whahaha

Oke, sy nk pi sambung balik usha photographer, bye! :D