12.20.2012

Sakit Punya Hal


Assalamualaikum…

Sejak dari kelmarin aunty aku masuk hospital dan kena tahan wad. Puncanya, dia merahsiakannya dari aku. Aku ingatkan dia terkena semula infection yg dia pernah kena seperti tahun lepas. Di mana, dia kena masuk air dan kena tahan wad dalam seminggu dua.

Ya, aku ingatkan macam tu.

Tapi entah kenapa aku tak puas hati, aku Tanya anak mereka pulak.

“Kakak, kenapa ibu masuk hospital?”aku tanya kakak yg dah nak masuk umur 10 tahun, 2013 nanti.

“Tak tahulah, Kak Epy. Memula doctor Tanya ibu, ada kencing manis dan darah tinggi tak. Ibu jawab ada. Lepas tu kena tahan wad. Doktor cakap lagi, esok (Rabu) ibu kena operate, lepas tu kena duduk dalam ICU. ICU budak tak boleh masuk. Itu sebablah abah tak bawa kiteorang.”

“Kenapa ibu kena operate? Operate apa?”

“Operate perut ke apa ntah.Entahlah, Kteorg tak paham sangatla, Kak Epy”

---

Petang tadi, aunty aku baru kuar dari ICU dan dipindahkan ke wad biasa.

Aku tanya dia, kenapa.

Dia taknak jawab.

Bila aku snap gambar, dia cakap jangan upload kt fb. Nanti family dia risau. Dia tak bgtau sesiapa pon dia masuk hospital, kena operation semua tu.

Aku diam.

---

Masa balik tu, aku nampak Zaty,(7thn, kezen aku /anak aunty aku),sibuk pegang tisu.  Mata dia mula berkaca. Bila dah keluar dari wad, dekat lobi lif, baru dia nangis.

“Saya nak ibu.”

---

Bila dalam kereta, dia sibuk tanya…

“Kak Epy, sekarang pukul berapa?”

“Pukul lima.”

“Pukul lima, ada solat tak?” Tanya Zaty lagi.

“Manada solat pukul lima. Solat Asar pukul 4 lebih. Kamu dah solat Asar ke?” aku bertanya dia balik. Sebenarnya, aku tak paham, apa yg dia nk tanya sebenarnya.




“Belum. Kalau Kakak Epy nak solat, nanti bagitau sy ye. Sy nk doakan ibu supaya cepat sihat. 
Sy sayangkan ibu.” Jawab Zaty sambil menangis.

5 comments:

Anonymous said...

semoga ibu zaty cepat sembuh...

Afasz said...

comel nye zaty....

haLyZaQiut said...

Sedihnyaa... :'(

H Y D E said...

ok saya sedih baca ni.

anakGAJAH said...

moga mak cik ko cepat sihat ;) sabar yea zaty ^^v