3.31.2010

~Aku, Java dan Kenangan??~


~As'salam dan salam 1malaysia...(wah skema giler aku ari ne =P)ari ne aku terpanggil tok mengupdate blog ne...yang sebenarnya aku semakin buzy..coz aku terlibat lam wt sistem kt opiz aku..(bunyi cm besa je...ntah r) Tapi aku rasa ok la juga kan, at least aku boleh belajar benda baru (walaupown kt kolej memang penah bajar!!maksud aku..software apa yang dorang gunakan+bla..bla..bla...)


~Sambung story lek, sistem ne kena guna java+sql.. kalo korang penah bajar sal IT, mesti korang tau punya la.bukan apa..bila mengingatkan yang kena guna java..apa yang aku teringat... OMG!!!aku kena bukak balek java tok study..memang la ade yang kata senang..(tok meka yg teror ley r!!!) Aku ne, da la xteror, pastu masa bajar dulu, asyik copy paste orang punya je...orang xbagi
pown aku curi-curi copy gak!!!(bunyi cam aku ne budak nakallllll sesangat je kannnn!!!hehehe... XD) Tapi masalahnye..aku xtau la..dalam asyik aku ne meng'copy' keja member, ntah macam mana la aku bole dapat A dalam java...pelikkan!! Sudahlah aku ne meniru kerja member, pastu aku pown dengan bangganya memberi member baik aku tu tiru skali. Kira kami memang saling tolong-menolong dalam membuat assignment ne(a.k.a meniru). Nak-nak kalo subjek java ne. Kalo bukan aku yang berjaya tiru member aku yang agak teror tuh, mesti member baik aku ne yang akan cuba dapatkan scripting  tu. Dalam hal ne, kami sangatla bekerjasama..muahahahahaha..~~ Member aku cakap lecturer kita memang nak bantu kita (mungkin tu sebab kot aku dapat A, tapi bergantung pada student gak la - cewah, nak gak meng up kan diri sendiri =P).

~Tetiba aku teringat masa memula nak bajar java ne, lecturer pown tanyalah, "Apa yang kamu tahu dan paham tentang java?", masa tu satu class kne bangun dan jawab, kteorang memang blur abis la..yela. Semuanya nak bergantung pada lecturer je (macam budak2 skola). Aku memang xtahu dan xingat apa yang aku jawab. Tapi seingat aku la..masa skola menengah slalu la dengar iklan pasal game java semua ne..aku pown pelik + xpaham..apa java ne sebenarnya?? Lalu aku pown terkenang kembali cerita Puteri Gunung Ledang The Movie yang dilakonkan oleh Datin Tiara dan M.Nasir... dalam cite tu kan Gusti Putri ne orang Jawa..tapi aku tengok subtitle english kat bawah tu eja 'JAVA'. Aku pown terfikir..''Hurm, 'java' tu Jawa kot..So, klo dia tanya languange java, dah tentulah bahasa Jawa kann!!!!". Aku rasa, nasib baiklah aku xjawab macam tu depan lecturer aku, kalo x..abisla aku..kompem kena bahan abis-abisan ngan member kelas aku tu..huhuhuhu....

~Yang sebenarnya aku abis g cite sal kt kolej lu..al-maklum lah, bajar java pown kt kolej, mesti la banyak sesangat citer sal java ne...nak-nak sal lecturer kteowang ne..bukan nak mengata, tapi kekadang aku teringatkan semua tu, terdetik gak dalam ati aku ne 'Nakal gak kan lecturer kteorang ne' (bukan nakal sebab menggatal, Oh semestinya TIDAK sama skali!!korang jangan nak pk yang bukan-bukan ea!!)...Xdela, lecturer kteorang suka nyakat kteorang, dalam masa dia dok nyakat kteorang, yang sebenarnya dia sayangkan student-student dia...

~Mesti korang pelikan, apa yang beliau da buat ngan kteorang?? Benda yang aku paling xboleh nak lupa,  kalo lambat datang kelas dia je kteorang kena bayar 50sen...wpown lambat beberapa saat..asalkan beliau yang masok kelas dulu dari pelajar, kompem 50sen kena kuar..mungkin bunyi macam amaun ne sikit je, tapi kalo asyik dok muka yang sama je, dari 50sen tu, da boleh bertukar ngan nasi ayam tauuuuu!!!Sampaikan lecturer lain kt kolej aku pown dah ikot jejak beliau. Akibatnya member aku telah terkena trauma '50SEN!!' kerana terlambat mengahadiri kelas sehingga berasa jijik dengan perkataan '50SEN'(hahahahahhaa...)

~ Selain dari tu, macam biasa la, lecturer mesti akan tanya student punya kan, bayangkan kalo kteorang xdapat nak jawab soalan tu, satu persatu pelajar akan ditanya dan kalo salah, kena berdiri atas kerusi..(adoooiiiiyaiii) Membuatkan kami terasa seolah-olah yang kami ne pelajar skola rendah je..huhuuhuhu..(wpown kami tahu niat beliau sangat baik) dan membuat aksi-aksi yang pelik, seperti superman tengah terbang di atas kerusilah, kena menyanyilah dan sewaktu dengannya

~Yang sebenarnya banyak lagi pengalaman yang aku nak cite kan..smuanya kerana java dan kelas java...sebab macam-macam perkara yang berlaku..sampai aku xlarat nak taip satu persatu...memang banyak sangat, dari perkara yang menyakitkan ati, kelakar dan juga sedih...Pape pown, aku tetap nak ucapkan trimassss bebanyak kat lecturer aku tuu, yang sebenarya, klo dia xbuat macam tu, mesti kelas kteorang akan bosan dan sunyi..dan yang paling penting beliau nak kami betul-betul berdikari!! 

~Oh ya...ne ada beberapa penerangan skit tentang java yang sebenar tok meka yang xtau (jangan jadi cm aku XD) yang aku amik dari wikipedia

Java ialah sebuah bahasa pengaturcaraan pengaturcaraan berorientasi objek yang dibangunkan oleh James Gosling dan rakan-rakan sekerjanya di Sun Microsystemspada awal 1990-an. Tidak seperti kebiasaan bahasa pengaturcaraan lain yang direka bentuk untuk dikompil kepada kod mesin ataupun diterjemah terus dari kod sumber semasa masa jalanan, Java dikhaskan untuk dikompil kepada kod bait (ia boleh juga dikompil kepada kod mesin menggunakan gcj), yang mana ia akan dilaksanakan (biasanya menggunakan kompilasi JIT (just in time)) oleh Mesin Maya Java (JVM).
 - wikipedia

~Okey lah, stakat ne jela dulu..banyak sangat aku da membebel ne..aku nak kena study java balek ne...xkan nak meng 'copy paste' lagi keja orang kan...kan...korang doakan la aku sukses ea..hehehe..bubyeeee..  =P

No comments: