10.18.2012

Carut


Assalamualaikum…

Pepagi tadi online di twitter. Ternampak tweet
‘Pundek…blablabla…’

Tetiba aku terpikir, eh, da lama tak dengar perkataan pundek. Dulu pernah dengar masa sekolah je.whahaha…

Maklumlah, kerja di opiz kampeni besar. Giler ke nak maki puki pundek semua tu?whahahaha…
Dan tetiba aku diam…sebab yg twit tu bukannya remaja…kemudian muncul persoalan di benak aku…

Sampai bila kita nk mencarut macam ni?
Nanti kita da tua, ada ke kita nak berterusan memuki dan membabikan amarah kita? Acane pulak kalau depan anak-anak? Takkan asal marah sikit, kita nak cakap dengan anak kita…

‘Dik, ko jangan macam babi boleh tak?’ Kita marah anak bongsu kita.
‘Akak, kenapa result ko ni macam sial sangat ni?’ bila result exam dorang corot.

Sebab apa yang kita buat sekarang, ia pasti akan menjadi habit sampai ke-tua. Iyelah, kita dah terbiasa memaki orang.

Dan aku ada dua orang kezen yg kecik, berumur 7 dan 9 tahun.Beza umur kami dalam 15tahun. Dari zaman aku sekolah lagi, aku dah cuba control tak cakap benda yg tak elok depan dorang, termasuklah perkataan bodoh. Inikan pulak fuck babi sial semua, kan.
Bayangkan ye, kami yg tak pernah bercakap benda-benda macam tu pon, kezen aku time tu  darjah dua, pernah terlepas cakap

‘Pantat’

Siyesly, aku pon tak pernah cakap.Ni mesti kes terjebak dengan kekawan sekolah ni. Tetiba aku dengar dia cakap macam tu. Aku memang terus cakap dgn mama dia. Lepastu, memang merasalah dia pekena beberapa biji cili padi kan. Memang aunty aku paksa dia makan cili padi tu. Aku tak sangguplah nak tengok macam mana dia kena sumbat dengan cili padi.

Memanglah aku rasa kesian dengar dia menjerit nangis-nangis semua mintak maaf dengan mama dia. Tapi aku rasa, itu yg terbaik untuk bg dia pengajaran. Memang Alhamdulillah, setakat ni, aku tak dengar dah dia terlepas cakap macam tu walaupon dia marah atau merajuk.
Even kalau aku terlepas cakap bodoh, nanti dia pulak yg cakap..
‘Ayok, k.epy…mana elok cakap bodoh lah!’

Aku buat tak dengar je.**egoorangtuakeapantah…kahkahkah
Ala, terlepas pulak nk buat acane.whahaha
Nak-nak time tu, dekat dengan due date pulak. Lagilah, kan…
bodoh tu kira bahasa lembut lagi lah kan.kahkahkah

Dulu time drive lagi lah, keje nak menyialkan orang je…tapi lepas dah kena tegur dgn abg dan aunty aku…balik tu, memalam…aku muhasabah diri balik…
Kan ke lebih baik perkataan tu kita tukar dengan istighfar…memula memang rasa macam tak puas tau…tapi lelama dah jadi kebiasaan. Bila korang rasa macam nk mengeluh je, ko istighfar...

 Astaghfirullah’alazim.

...

Kalau nak ikut balik logiklah kan, kita ni sejahat mana pun, mesti kita nak yg terbaik untuk anak-anak dan keluarga kita. Kalau dulu kita ni kasar yg amat dan dibesarkan macam tu, takkanlah kita nak anak-anak kita pun ikut macam kita. Kuat memaki dan mencarut. Alangkan kita tak cakap macam tu pun dorang tahu, ini kan pulak kalau dah terbiasa dengar dan nampak.

Aku tak tarbiah sesiapa. Aku tak layak untuk itu..aku Cuma nak kongsi apa yg aku nampak dan pendapat aku. Kita sesame muhasabah diri kita balik.

2 comments:

mario said...

tula...kadang rasa pelik pulakbila budak2 ni pandai mencarut-carutpadahal kita nak sebut pun rasa segan...pundek pun aku tak tau apekebendenye tu....hik

haLyZaQiut said...

i loiikkeeee entry ni....!!!