6.03.2010

~Ending Doraemon~




Hi korang sume...pagi tadi tetiba eiffel rasa macam nk baca komik secara online...eiffel selalu nampak abang dan kawan-kawannya membaca secara online...tapi eiffel xpernah nak amek port pown...eiffel memang minat baca tp xtaulah..memang xberminat nk baca kt depan pc... makin lama (al-maklumlah kt umah da xley pegang pc jd eiffel baca komik jela) rasa cm besh je..yela..klo baca onlie tu free je..*sgt suka ngan mende free*

Dalam dok godek2 kt blog dan web orang len tok cari komik…tetiba ternampak ending doraemon kt dalam blog zoro neh…wat ????doraemon pown ade ending gk ke???eiffel pown bwu tau…korang boleh baca kt sini dan juga kt wikia. Tapi xpela…eiffel akan gtau gak…ada 3 idea bagi ending doraemon ne
1. Yang pertama, penamat yang agak pesimistik mengusulkan bahawa Nobita Nobi menderita cacat mental dan semua watak (termasuk Doraemon) hanyalah khayalannya sahaja. Dalam kehidupan yang nyata, Nobita adalah budak yang terlantar sakit dan membayangkan semua khayalannya di katil hospital untuk membantunya meringankan rasa sakit dan depresi.
Idea cerita ini dibantah oleh kipas-susah-mati (fans) dan ianya bukan sahaja menjadi kontroversi di Jepun bahkan fans ini telah melakukan protes di luar markas besar Shogakukan (penerbit) daripada siri setelah mengetahui tentang cadangan ini. Penerbit kemudian mengeluarkan kenyataan awam bahawa idea ini hanyalah tidak benar.

Namun, idea ini telah diambil untuk untuk drama bersiri mengenai perubatan di Amerika iaitu "St Elsewhere", yang tamat pada tahun 1988.
(ending ne tersangatlah sadis kerana semua tu hanyalah khayalan???)

2. INI ADALAH ENDING DORAEMON YANG OFFICIAL
Idea penamat ialah Nobita terjatuh dan kepalanya terhantuk pada seketul batu dan menyebabkan dia koma. Malangnya setelah sedar dari koma, Nobita pulak menjadi lumpuh. Namun, demi menyelamatkan Nobita, Doraemon telah menjual kesemua alat-alat dari masa akan datang yang dia ada kecuali Pintu Suka Hati untuk menampung kos perbelanjaan pembedahan.

Walau bagaimanapOwn, pembedahan yang dibuat tu telah gagal dan nobita tak dapat diselamatkan lagi. Sewaktu Nobita sedang nazak, Doraemon bertanya kepada Nobita kemana tempat yang paling dia hendak pergi. Walau ke zaman mana pown dan ke mana pown Doraemon sanggup membawanya. Tetapi pada akhirnya, jawapan bagi tempat yang Nobita ialah ingin pergi ialah ke Syurga.
(walaupown ending ne de official, namun ianya agak sedih dan macam xberapa nak besh r)

3 . Penamat yang lebih optimis akhir itu diterbitkan oleh Nobuo Sato beberapa tahun yang lalu yang merupakan kipas-susah-mati untuk cite doraemon. Ianya bermula apabila kuasa bateri Doraemon akan habis dan Nobita diberikan pilihan antara menggantikan bateri dalam Doraemon, yang akan menyebabkan ter“reset” dan akan kehilangan semua memori dari Nobita dan termasuk rakan mereka atau terus menunggu seorang kakitangan robot yang akan dapat membangkitkan kucing-robot satu hari nanti.

Setelah agak lama menunggu akhirnya, Nobita telah bersumpah bahawa dia akan berusaha untuk memulihkan semula doraemon dan menjadi kakitangan robot itu. Beliau kemudian berjaya membangkitkan Doraemon di masa depan sebagai  profesor robot, menjadi sukses sebagai pengembang AI dan kemudian hidup bahagia selamanya, sehingga membebaskan keturunan dari beban kewangan yang menyebabkan Doraemon untuk dihantar ke ruangan-waktu di tempat pertama ia berjumpa dengan doraemon . Ianya penamat (TIDAK RASMI) manga untuk akhir cerita
Kt bawah ne eiffel da uploadkan komik yg telah zoro terjemahkan *trimas zoro*



















































p/s : eiffel rasa ending yang dibuat oleh fans ne lebih baik memandang ia mempunyai moral of story iaitu mengubah sikap nobita dari seorang pemalas yang tidak pernah memikirkan masa depannya kepada seorang yang mempunyai cita-cita tinggi demi menyelamatkan kawan baiknya doraemon. Dan akhirnye berjaya dengan usahanya sendiri…
dan bagi eiffel ending sangat sesuai sebab ia mungkin memberi pengajaran kepada budak-budak yang suka menonton citer ne…jadi citer ne bukanlah sekadar khayalan semata-mata sekiranya kita berusaha*so sweet*
p/s: t klo eiffel komik ne yg officialnyer ending, eiffel akan post kan entry tu..

4 comments:

Roronoa Zoro said...

salam... zoro x marah pon ambil.. lagi suka adalah.. no hal lah.. =)

alfi a.k.a epy (kawaii eiffel) said...

wknslm...
oh yeke...trimas zoro XD ~~

Roronoa Zoro said...

sama2.. =)

MISH LOLIPOP said...

wahhh..eifel nak la cth..mna taw leh bt rjukan ker..hehhe..ala 80ms++ byk gak tue..sampai xtaw nak tlis per dah..