2.28.2011

Jujur 02 : Al-Arqam


salam…




2005

masih bersekolah…
di satu hari yang sedikit terik…ei duduk di rumah…melayan segala anime yg dipasang Ntv7.
Hujung minggu memang seronok layan anime kerana…(tidak lebih dari 15patah perkataan)**jadah apa ni? -.-”
abaikan slogan camtaek tuh…

tengah best-best tengok tv, tetiba datang seorang hamba Allah, mengetuk pintu yg tidak tertutup…hanya grill saja yg dikunci…ei biarkan grill berkunci, dan melihat hamba Allah itu…

“Dik, nak beli buku-buku sejarah Baginda, solat sunat ada, doa-doa yg dimakbulkan...?” tanya penjual tersebut dan beberapa lagi buku agama yg ei dah lupa.

ei melihat satu dua buku yg sebenarnya ei berkenan nak beli. Tapi disebabkab duit belanja ei dah beli jajan dan nasi lemak pagi tadi, adala baki lagi dua-tiga keping RM1.

‘Mana cukup nak beli buku.’

“Tak apalah pak cik. Lain kalilah.” jawab ei, senyum.

Pak cik tadi pown senyum kembali.

“Adik ni ada keturunan arab ke?” tiba-tiba pak cik itu bertanya.

“Er, tak. Tak ada.” jawab ei dalan ke-blur-an.

“Oh, muka adik ada macam arab-arab, lah. ” kata pak cik itu lagi dan terus berlalu.



2007

zaman kolej…


satu tok PinkY, satu tok PuRpLe, satu tok ei




entah macam mana, ei cerita kan peristiwa tadi dengan PinkY dan PuRpLe…
respon mereka…

“Iye ker? Aku rasa muka ko macam Al-Arqam adalah!” kata PinkY.

“Aku setuju dengan PinkY!” kata PuRpLe.

“Eiffel, dalam persahabatan kita kena jujur!” kata PinkY lagi.


2009

bekerja…

“Aku setuju dengan kawan ko!” kata aunty ei sambil gelak besar.  -.-”


camtaek!

dorang ni cemburu ke hapa ni?

p/s :: yg sebenarnya, ei pown tak tahu tang mana nampak cam minah arab…lol~
Enhanced by Zemanta

19 comments:

imherry said...

bagus ni postingan
blogwalking...

salam dari yogyakarta
indonesia

marina anakcikbob said...

wakakaka..
al-arqam pon ada 'rupa' sendiri ek?
seb bek muka aku muka jawa..
wakakakaa..

eiffel said...

@imherry :: xP salam dari mesia~

eiffel said...

@marina anakcikbob :: lol~

tuh lar pasal!aku blur-blur jerk dgr al-arqam tuh!camtaek, tol!

mario said...

setuju ngan kawan ko..ekeke

Whoopz said...

tang mata ngan tang hidung tu kot?

Lya Colours said...

xpe, cantik tuh. anugerah Tuhan

eiffel said...

@mario :: mario...ko memang suka kan..part2 cmni -.-"

eiffel said...

@Whoopz :: yo-yo-o jerk ko...cm da tgk face-2-face...lol~

eiffel said...

@Lya Colours alhamdulillah~ xDDDD

Kujie said...

mesti pandai masak kebab ni...heheh

oranglidi said...

al-arqam tu yang abuya tu ke? hehe.. ada kturunan arab la tu gaya nye.

A'IM said...

thank u sebab singgah and drop komen dah polow sini :)

Mohd Fakhrurazi Jamaludin said...

Al-Arqam tue orang arab ker?Diorang bukan satu pertubuhan keagamaan ker?

eiffel said...

@Kujie :: xdela...hnya pandai mkn kebab dn bege jerk lol~

eiffel said...

@oranglidi :: yup!mslhnyer arab wannabe... lol~

eiffel said...

@A'IM:: mekaceh..sesusah jerk~

eiffel said...

@Mohd Fakhrurazi Jamaludin :: xlor...al-arqam tuh ajaran sesat...dn itu adalh sarcastic...arab wanabe.. lol~

♥ Juliana Violet ♥ said...

Hee hee, Vee tengok gambar header tu memang macam ada muka macam Arab sikit. :)
Anugerah Tuhan. :)