12.08.2010

Mesej Yang...


salam…


hi korang!semalam lepas ei bangun…tengah rilek-rilek…iyela, hari cuti memang sedapppp sangat dapat tido lama…selalu bangon pukul lima pagi…ne dapat bangun lambat skit, memang syok ler…nak-nak, masa hujung minggu ari tuh agak bz sket.



tengah sedap nak sambung tido, tetiba masuk satu mesej…



“Ini ayahTlong bagi topped up 50RM ke nombor baru ayah 0128128046 ayah ada mslah d balai police. ta payah call
sekejap ayah call blik.”

From :: +6285223712089
Sent :: 07-Dec-2010, 8.33 a.m
Received :: 07-Dec-2010, 9.32 a.m


*sory, ei tada camera yg cun tok amik picca mesej  tuh…atau photoshop… -.-”



ei yang tengah mamai-mamai jadik blur…

ayah kat balai polis?
asal ayah kat balai polis plak?
apa yang ayah buat sampai dia kat balai polis?
ke mak yang buat hal?




-.-” haish….



ei terus kol nomor ayah yang selalu ayah guna*ayah ada banyak nombor!!! -.-”
ei kol 2-3 kali…


tak angkat…



ei kol plak adik ei…





1st, berbunyi…tapi tak angkat…

2nd, 3rd…masuk voice mail!!!



arghhhhhhhhhhh…camtaek betol!!!! >.<”


‘Buat abish kedit aku betol, la budak ni!!!’



P/ S :: kalau nak ikot logic, memang ler family ei kat jb tuh tak angkat, dan tak bangon lagi…
sebab...waktu dorang bukak kedai  4.30PETANG sehingga 2-3 PAGI!!!
kekadang nak masuk subuh pown dorang tak tido lagi…
jadi, adalah agak mustahil dorang dah bangon seawal 9pagi!!!



Cuma ayah ei jerk yang selalu bangon awal…
tapi tidak semalam…tak tahulah tido ker apa…
adesss…


nak kol akak-akak ei…hurm…sama jerk kot…dahler dorang ada laki+anak…
mesti dorang marah klo kaco dorang tido -.-”
tak berapa kemudian…masuk lagi satu mesej yang sama…
seperti di forward kan…

tapi…

Sent :: 07-Dec-2010, 8.35 a.m
Received :: 07-Dec-2010, 9.34 a.m


*ei pown taktau..apsal jarak sent ngan received tuh satu jam -.-”



‘Hish, ayah ni tak sabar betullah!!!’
tetiba ei yang ngah blur pikir jap…



‘Asal sampai RM50?’

‘Betul ker ayah aku ni?’

‘Bagi RM10 tak boleh ker…tapi apa ayah akan kata ea??? Dia mintak RM50, tapi aku bagi topup RM 10 jerk. Kedekut punya anak!’


‘Adesss…dah ler kol ayah tak angkat! Iye kot…ayah kat balai polis.’

‘Hah, tak per. Bagi jerk RM 10 dulu. Kalau kompem, topup RM100 pown apaadahal!!!Bapak sendirik!!!’



kemudian ei pown dail…

*100#

kemudian buat transfer kredit…ala…macam share jugak lar…klo share ei pown tak ingat sangat camne nak buat…maklom ler dah lama tak pakai prepaid…tapi, still kena tolak 50sen…


*sapa yang tau camne nak buat share kredit tuh, ajarkan ei…
klo pakai bil boleh gak kan?


tak lama kemudian, transaksi berjaya…
then, ei try kol nombor 012 tuh…

fon off…

try lagi…

off jugak…

takper, nanti try lagi…
ei g mandi, turun bekpez…



petang tuh adik kol…



“Oit, apsal mis kol aku?”

“Pale ko miskol!!!Aku kol kot!!!”

“Hah, asal?”

then ei story ngan adik…forward mesej tuh…soh tanya ayah semua…
malam tuh baru adik mesej…



‘Ko kne tpu!Ayh kte xd anta msj 2 n ayh xd no maxis!’

tok warga emas yang tak paham…



“Ko kena tipu!!!Ayah kata tak anta mesej tu dan ayah tak ada nombor maxis!”



camtaek kan?!!!



mungkin korang nak kata ei ni bodoh atau pown naïve…
tapi mungkin ei pown tak de rezqi kot…
ei dah try ayah…tak berangkat…so…nak buat macam mana…
lagi satu, dia sengaja jerk bagi ei risau…sebut pasal balai polis kan…macam ada kes jerk


mesti ler korang rasa cuak…bila korang cuak, korang blur…tuh yg dok follow jerk apa dia soh buat…tapi nasib ei juz bagi RM10…



petang semalam pown ei ada try kol, tapi dia tak angkat…
caller ringtone tak bole blah wey!!!tapi ei taktau lagu apa ntah
pastuh malam tadi kol pown, kompom ler dia dah offkan fon…


so klo korang jadik ei…apa korang akan buat?


1. report polis…kata mesej scam…

2. carik sampai dapat orang tak guna tuh

3. menyumpah seranah walau pown kompom takkan dapat balik

4. g buat solat hajat 3hari 3malam agar dia kena malang padahal kerana topup RM10

5. jadik vandalism…tampal kat mana-mana dinding pasal nombor taguna tuh.

6. redho jerk…anggap tuh sedeqah walhal dalam hati menyumpah bagai nak rak



apa yang ei alami ni…korang jadikan ler sebagai pengajaran yerk…dia mintak RM50 tapi ei bagi RM10.


Walaupown hanya RM10…duit gak kan? Beli nasik lemak dah berbungkus-bungkus ley dapat. Berjam-jam korang boleh gayut. Klo 10 orang dia buat macam tuh, agak-agak baper dia dapat. Pastuh dia transfer kan plak topup tuh kat nombor sebenar dia. Yang 012 tuh mungkin sekadar untuk menipu. Licik bukan?



p/s :: er...+6285223712089 tuh nomor mana ea?
kira sepatotnyer nombor dia...

285223712089 nombor dari mana?terlalu banyak nombor.


21 comments:

*Miss Geli^ said...

nipu je meseh tu...ramai dah yang dapat..akak pun dapat..tapi mintak rm30 je..ko lagi best, mintak 50 ingit kan?hahhahaha

aku dah tau dari awal menipu..aku panggil ayah aku Bak...

eiffel said...

mz geli :: huhu..malangnyer...kte memang pgil ayah T.T

tuh r...camtaek kan!!!

maiMOONyet said...

aku dah lama kot tak jenguk no maxis aku. hehehe <- camtaek je xD

eiffel said...

mai :: jadah ni?!!pe kne mgena ngan no mxs ko? -.-"

ko memg camtaek

Catherine- said...

ade gak cam tu ek??

aku kalo dapat no sender pelik2 konfem aku akan maki!

"ko nak mati?!"

tapi kadang jer aku reply...sbb takot dia leh hack sim aku...

haha sampai camtu skaLI aku pk~

;p~

eiffel said...

T.T tuh ler..biasanya memg aku mls nk lyn..mslhnye aku da try kol fmly aku pown xderk respon..mne xcuak..

kehkehkeh..nk hack sim...abish r

platipus said...

hati kau sgt mulia..

maiMOONyet said...

aku mls nk on no.maxis. ex boys aku cari ^^

haLyZaQiut said...

alfi, tlg topup mxs kita...kita kat opis ni...kih3...

eiffel said...

platipus :: shut!!!camtaek!!! -.-"

mai :: -.-" berlari berkejaran...lalalalalalaa

liza :: arghhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!camtaekkkk!!!mencikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

twinkle twinkle said...

hhuaa kejam nye sape yg anta tu,,tapi kenape num die pelik sangat..

Liyana Lunia. said...

i ingatkan tak ada yang pernah kene but rupanya ramaiiiiii T________T celaka betul penipu ni. dorg ckp wujud dekat indonesia ni. kejap i bg link k?

http://me.zestful.org/sms-scam-top-up-rm30/

cuba bayang, even u naive pun bagi rm10, how makcik2 yang kene tipu tu? bahayanyaaa T____________T

IcedNyior said...

Hi eiffel,

Num tu dari indon. Rasanya mcm dah ramai kena :( Sib baik RM10 je

eiffel said...

twinkle :: yup T.T

liyana :: tuh ler..ah, mencikkk lar


iced :: yup..kte pown baru pasan

tuh r..sib jz bg rm10 jerk

maCy said...

syg. no cmtu jgn lyn. mmg tipu. sian kamu..

lumut said...

aduhh org melayu..come on lah..
mende cmni ponnak tipu2..adeh

aku rasa malaysia serabut sekarnag ni...kau rasa mcm mane?

buDAK keCIK said...

kalo ak la kan,ak redha je la.ishk100x

marina anakcikbob said...

aku pon kena gak..tp aku pandai..
aku kol no yg anta sms tu..
tau xjawab..
kjalo jawab mmg aku kasi topup..
tp xjawab, so, g mampos la...

KeCiK said...

Ffffuuuuuuu.....

That person is a pure geniussssss !!!

:)

eiffel said...

macy :: hukhukhuk

lumut :: de probs skrg is..dia bukan mesia..tp indon!


bdk kecik :: aku tgh cuba utk redho' jerk


marina :: hukhukhuk

kecik :: -.-" licik sbnrnya

Linglung said...

pissed at man syndrom? hehek..rileklah beb, kalau diorang tu ada telur yg bagus dan tidak kecut, mana mungkin diorang pakai nama samaran? ye dak?