3.02.2011

Rabun Kaler


salam…

masa ei sekolah rendah lagi, ei dapat tahu yg abang ei ada rabun kaler. kiranya, kalau ei darjah tiga, abang mestilah dah tingkatan satu.oke, time tuh dia kena masuk skola tahfiz.
kemain tau, abang pakai jubah dan berserban bagai…siap selalu nasihat kan mak, cengginni, cenggitu dan keluar-lah segala hadis…
kira, penyejuk hati mak, lah ni.*kalau citer ngan abang, mesti dia malu… lol~

maaf, ei tiada picca abang pakai jubah dan serban itu…nanti mesti korang terkejut. sesilap nak jadikan menantu plak.eh?

bila abang skola tahfiz, tapi sempat sekolah kat situ setahun jer, pastuh pindah skola. dekat ngan rumah.
time tuh, haruslah dah hilang semua jubah tu, kan. pe barang skola Methodist pakai jubah!

eh, terbagitau pulak.kehkehkeh…
ei pown nge-ngada main teka-teka kaler ngan dia…sajer nk tengok kerabunan kaler dia tuh…

“Cuba ko teka, ni kaler apa?” tanya ei sambil menunjukan t-shirt berkaler merah.

 
*hiasan semata*


“Merah.”

“Yang tu?” ei tunjuk bakul baju yg kaler hijau pulak.

“Hijau.”

“Hm, ni?” ei amik buku kaler biru.

“Biru.”

“Semuanya betul! Jadi, apa yang rabun kaler-nyer? Kau tipu aku ye?!” tanya ei tak puas hati.


“Hoi! Aku RABUN KALER, BUKAN BUTA KALER!” jawab abang agak stress di situ.


camtaek!

16 comments:

Liyana Lunia. said...

abg ynn rabun kaler gak oke, bila lampu isyarat hijau dia tak jalan pong ! camtaek. tapi skrg dh oke dh, dh boleh join polis lagi wkakaa

Linglung said...

kiranya rabun kaler ni still nampak kaler lagi, tp samar2...mcm tu?

eiffel said...

@Liyana Lunia. lol~

hurm..yg tuh mb psl pencahayaan..sbb bila kaler basic cmpo ngan kaler len kn jd kaler len...

xpown time tuh dia ngah berangan..lol~

eiffel said...

@Linglung :: bukan!bukan!!!rabun kaler ni dorg xley nk bezakn kaler yg hmpir sama..cth cm kaler cekelat atau kaler meron...dia nmpk cm sama jerk..sama gk ijo ke kuningan...dorg xley bezakn..terkois..dorg nmpk cm kaler biru jer...

Whoopz said...

ada gak eyh jenis rabun kaler.. Gwa rabun ayam.. :p

Dark Half said...

kartunis aie yg aku suka lukisan dan komiknya dulu kononnya rabun kaler gak

dorang tak leh bezakan kalau warna tu bercampur2. tapi kalau single kaler, bleh je nampak kan?

eiffel said...

@Whoopz :: rabun ayam?sbnrnya, lu tipu gwa, kan? -.-"

eiffel said...

@Dark Half :: ye2. betul.mereka boleh nmpk 1kaler, tp mula penin bila kaler itu bercampur...

cm abg aku, skrg dia grafik dsgner...dia bezakn kaler dgn melihat no siri kaler tersebut

nizamsani said...

owh.ada beza ye.

OrkEd PoLka DoT said...

Eh? Rabun warna masih kenal warna la maknanya? Erk. Haha.


Hai effel!

eiffel said...

@nizamsani :: yup! xD

eiffel said...

@OrkEd PoLka DoT :: kehkehkeh!!!
kenal lor...dorg rabun, bukan buta...tuh sbb abg aku marah!

lol~


hoihoi...ordek bekedut..eh?lol

marina anakcikbob said...

engineer aku dulupon rabun kaler..
tp die memang siyes rabun..
ko xpayah la teka2 kaler, mmg dia xkan dapat jawab..

Dark Half said...

btw, gua suka itu t-shirt merah sonic youth

eiffel said...

@marina anakcikbob :: lol~ sbnrnya..aku sj je kenakn dia...kehkehkeh!

eiffel said...

@Dark Half :: smart, kan!