8.12.2010

~Kasik Panazz 02~


salam…

latest entry ei smlam kasik panaz dan ari neh pown makin tambahkan panaz…saper yg tak baca lagi…nah g baca lu…klo tak paham sila tanya!!!

ei ada dapat beberapa feedback pasal entry tuh, sbelom tuh.

smalam ei ada post kat wall fb, ‘aku da anti ngan janda’ * post tersebut telah didelete kan
dan post tuh gk ada link kt entry smalam
salah ei ker bila ei wat statement cam tuh???asl ei anti???Xy paham ker???

Xy wrote:
"tak semua janda mcm tu. nenek aku pun pernah jadi janda jap. makcik aku pun same. jgn suka2 nak labelkan seseorg ni dgn sewenang2nya."




macam ni lah, ei bagi contoh tok korang berpikir…

contoh 1 :: Seorang duda mengorat anak dara…yang sudah bertunang.
contoh 2 :: Seorang janda mengorat teruna, yang juga sudah bertunang.

Kedua-dua situasi adalah hampir sama. Tapi kenapa mendapat respon yang berbeza???

persoalan :: 1. Apakah tanggapan khalayak pada duda tersebut???
2. Apa pula tanggapan orang terhadap janda tersebut????
3. Apakah tanggapan mereka sama???



TIDAK!!! Kerana, lelaki tetap lelaki. Walaupown mereka sudah berkahwin tiga dan mempunyai anak atau cucu orang masih tidak memandang serong. Paling kuat pown, orang akan kata lelaki gatal. Tapi dorang ada kesah ker??? TAK!!! Sebab muka laki lagi tebal dari muka tembok. Sory klo ada lelaki yang terasa. Sekarang ini ei nak bukak minda korang. Perbezaan tentang persepsi status.

Jadi, perlu ke menyalahkan tentang status???

Salah ei ker klo ei judge status dorang???

Bukan ker individu itu sendiri yang membuatkan ei berpikir negatif???

Mungkin juga yang perlu disalahkan tentang sikap individu tersebut. Kerana nila setitik, rosak santan sebelanga.

Mungkin juga salah ei, kerana memetik isu yang boleh dikatakan menyentuh sensitiviti sesetengah pihak.
*owh , Xy tuh memang emo


Xy wrote:


“tau la marah, tapi apsal nak labelkan sume janda mcm tu. janda2 pun, kaum ko gak. cube kalo sdara mara ko ade yg jadi janda nanti. pastu sume org pandang serong walhal takde wat salah ape pun. masyarakat pandang serong sbb status janda. g mane2 org cemuh. ko tak panas? cube kalo ko jadi janda nanti. ko tau ko tak salah. tapi org pandang hina sbb statement yg ko wat arini."




okeh mungkin title janda membuat kan orang pandang serong…tapi salah siapa??? sedangkan tiada angin pown pokok boleh bergoyang, apatah lagih klo ada angin…
klo tak sungguh orang tak mengata!!!

klo da rasa tak salah, kenapa nk terasa???sedangkan orang yang tahu kenyatan sebenar pown pasti akan mengata, apatah lagi mereka yg jahil…
perlu ke disalahkan dengan status janda itu sendiri???


Owh ya, Xy gak ada cakap… ‘kaum ko gak’

okeh, penah dengar tak statement… ‘orang perempuanlah yang akan membinasakan kebahagian orang perempuan’ ei tak berapa ingat sangat, tapi lebih kuranglah maksudnya…

dan korang penah dengar tak ‘orang melayulah yang akan menjatuhkan bangsa melayu’

jadi, apa bezanya???

bezanya, satu melibatkan jantina dan lagi satu melibatkan bangsa…

klo bukan kaum ei atau yang ngorat tunang ei tuh kaum adam nak buat apa ei jelez, nak buat apa ei panaz???

dan bagi ei, dia marah sebab status ‘janda’ itu dipandang negative…cuba klo ei letak

‘aku anti dengan perempuan itu’

agak-agak apa respon Xy???


7 comments:

haLyZaQiut said...

Mybe org tu misinterpret...janda yg alfi maksudkan adalah org yg jadi 'pengacau' tuu...tp disebabkan status alfi tu seems mcm too general..tu yg org misunderstood...hmmm....

Lya Colours said...

hah ade ke ei buat wall tuh
npe x perasannnnn

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

peribahasa kau salah tu

kerana susu setitik rosak santan sebelanga?

em,
kerana nila setitik rosak susu sebelanga kot lg tepat aku rasa.

eiffel said...

haLyZaQiut :: -.-" yeah..cmtuh la..

lya kaler :: sbb da remove -.-"

xtionkamen :: thx sbb lu pasan..ptot gwa rsa cm tak sedap jerk nk sebut..ngeee *gwa da edit

AiZ said...

aiz tak kahwin lagi tak dapat nak judge... maybe orang salah faham maksud sis.. ^__^



Aiz latest entry
Blogger Dah Upgrade Comment Moderation.. Jom Ushar

maisyara Pot! Pot! said...

aku tak kawen lagi. so, aku tak tahu la. tak merasa lagi di tempat ko. tapi, kalau aku kt tmpt ko, mungkin aku buat statement macam tu kot.


so, chill dear. :)

Ogy said...

seb bek mama dh tak janda lagi....hik3...anyway salam perkenalan dr mama....