8.13.2010

~Uzur???~


salam…

masa ei skola-skola dulu…ei memang slalu tak pose dan memang tak suka pose…tapi raya ei suka...ngeeeeee

tapi biasalah, slalu kena paksa ngan parent ei…nak-nak ayah ei yg cm ustaz tuh...lagik r

masa time tuh aderlah kot dalam darjah dua…di hujung minggu, ei pown follow r mak g kedai (time tuh mak ada kedai kt area pusat bandar gk r) mak ada pekeje…yg tolong uruskan kedai sebab mak slalu kuar g niaga kat tempat len…bila mak ada masa atau tak berniaga mak mesti singgah kedai bertanya keadaan kedai…

da sampai kedai jerk, cam biasalah mak borak-boraklah ngan pekeje dia…ei plak g bertego sapa la ngan jiran-jiran kedai*peramahlah katakan*…cm biasala, dorang mesti tanya…

“Adik pose ke ari ne??? ” tanya salah sorang jiran ei

“Pose lah” dengan muka mintak simpati…huhuhu

“Ptotla nampak cm lembik jerk” balas akak tu.

pas da bosan borak ngan akak yg ada tuh, ei pown masok dalam kedai. Dalam kedai tuh macam agak terlindung…bila ei masok, tetiba ei ternampak sebungkus air nescafe’ ais tergantung…masih berwap…menitik-nitik wap air dia…menandakan itu bukan air semalam tapi air yg baru dibeli…

apa lagi, kecur jerk air liur ei walau pown hanyalah nescafe’ ais…(air yg ei tak reti minum diketika itu) ei da mula telan air liur (telan air liur sebab air tuh sejuk wey)…tapi ei sabar…ei tanya ngan mak lu*baikkan ei*



“Mak, air sapa nih???” tanya ei, dengan harapan ley mintak barang seteguk dua.

“Eh, jangan usik. Nii air akak tuh lah…” jawab mak.

bagai halilintar kedengaran... 




ei terkejut lalu kening ei terangkat sebelah kanan hasil pengaruh penyanyi ziana zain yg pemes 
di kala itu!!!




'Aperla...da besar pown tak pose!!! Tak malu ker???' bisik aty kecil ei


“Akak tak pose ker???” tanya ei tepek jerk kt akak tuh.


“Tak. Akak uzur.” jawab akak tuh tanpa rasa bersalah tapi gaya memalu gk r. Kantoi beb.

Time tuh ei diam. Lalu berpikir sejenak sambil menggosk dagu yg tidak gatal. ei macam pernah dengar perkataan uzur tuh. Bukan ker uzur tuh biasanya untuk orang tua jerk. Yerla, klo orang tua, paham lah…tak larat pastuh orang tua kan slalu sakit-sakit. Ineh akak ne muda lagi (time tuh adala kot umo akak tuh dalam 20++) uzur pekebenda???

Tak paham!!!*dahsyat gk kan ei pikir* tapi ei tak puas aty gak. 

'Asal akak tuh tak pose???'

ei pown rilek jerk kuar dari kedai, ei nk g canang kt smua jiran-jiran kedai yg len.

“Wey, akak pekeje mak kita tuh tak pose!!!” gossip ei.

Tapi dorang punya respon rilek-rilek jerk. Semacam tak amek pusing ngan apa yg ei bagitau. ei tak puas aty. ei pegi lagi kedai len lak (cam mami jarum gk kan ei neh)
Korang bayangkan, kat situ ada 30buah kedai, hampir kesmuanya ei g citer.




Tapi sorang pown tak amek pusing. ei buntu...dan terpinga-pinga...

5 comments:

alvin takda umah harga 8juta said...

hahahahahhahahahaha...


nasib baik kau tak cerita sampai ke ke kuwait kan..

mmg camtaek la kau ni..


hahahahahaha

eiffel said...

tuh la pasal..bole2 nk heboh..kikiki

AiZ said...

nape tak tanye aiz... haha ^__^



Aiz latest entry
Tangkap basah di kem PLKN pada bulan puase

-telordibasuh- said...

telor pon rase nak period je ni hahaha

eiffel said...

sebenarnya nk tanya...mksd uzur tuh apa*ayt kaber