1.28.2011

Asmaradanta 02


salam…

pencetus cerita Asmaradanta - Linglung
ei sambungkan kepada Asmaradanta 01
dan terimalah sambungannya 

Asamaradanta 02



Sudah tiga hari Zurina tidak hadir ke pejabat. Mungkin masih malu dengan gwa. Gwa merenung gigi yg telah gwa simpankan khas di dalam kotak yg berisi air.
Bila gwa rindukan Zurina, gwa usha gigi palsunya ibarat gwa merenung Zurina. Kadang-kadang gwa dapat rasa seperti dia merenung manja lalu tersenyum dengan gwa.

‘Ah, gwa hampir gila!Gwa mesti jumpa dia, dia pasti memerlukannya.’

Gwa ingin berjumpa face-to-face serta memulangkan giginya.




Akhirnya gwa berjaya mendapatkan alamat hasil memeras ugut dan merasuah Mia, kawan baik Zurina dengan breakfast Mc Muffin with Egg ditambah pula dengan hashbrown.Dua kali juga Mia tambah kopi siap ditapaunya balik ke ofis.Apasal kaum perempuan ni klo melantak tak ingat?Badan cenggitu jugak kurus keringnya!Nasib gwa bukan balak dia, kalau tak botaklah rambut gwa yg baru panjang ni!


Penuh liku jugak pencarian alamat Zurina ni.Itu belum lagi gwa terpaksa menepis godaan dan ngoratan Janda Esah yg duduknya di depan tempat duduk Zurina.Pantang sungguh melihat gwa pasti dipanggilnya gwa ni abang Mawi berambut sambil bermain mata dengan gwa.


Gwa kegelian dan hampir termuntah!Ikutkan hati mahu saja gwa berlari ke toilet menghamburkan segala isi perut. Namun disebabkan sifat kemanusiaan gwa yg menebal,
gwa sanggup menelan muntah muntah semula dan senyum tipis bersedeqah padanya menurut Islam. Sebagai lelaki idaman Malaya, gwa kena gentle, tak baik sakiti hati perempuan!



Gwa merenung rumah seperti alamat yg diberi Mia.

Kata Mia, beberapa minggu yg lepas Zurina berasa tak sedap hati. Sepulangnya dari ofis dia mengikut kawan serumahnya membeli barang menaiki motor kerana ingin cepat.  
Malang yg tak berbau, mereka kemalangan dengan sebuah kereta. Kawannya tidak apa-apa hanya luka sedikit.

 Zurina lebih teruk sedikit kerana dua gigi depannya patah dan koyak bahagian lututnya.
Kemalangan tersebut menyebabkan Zurina malu hendak keluar rumah dan terpaksa menempah gigi palsu tapi gigi palsu mengambil masa seminggu untuk siap. Itulah sebab mengapa Zurina bercuti selama dua minggu dan tak mahu orang lain tahu dia terlibat dalam kemalangan.


Gwa memegang erat paper bag dan menekan loceng. Seorang perempuan keluar membuka pagar tapi bukan Zurina. Gwa bertanya tentang Zurina kemudianminah tadi masuk kembali dan memanggil Zurina barangkali. Gwa cuba melihat plat nombor rumah yg terlekat di pagar dan melirik secebis kertas beralamat Zurina.


Tiba-tiba kelibat Zurina berada di depan gwa. Sebaik gwa mengangkat wajah, Zurina terkejut dan berpaling.Sebagai lelaki gentle, gwa menarik tangannya dan badan Zurina berpusing dan berada didakapan gwa. Mata kami bertentangan.

Namun, itu hanyalah khayalan gwa saja. Gwa tak sempat sebenarnya nak tarik tangan dia, takkan nak tarik rambut pulak?

“Tunggu dulu!” panggil gwa separuh terjerit.

Kaki Zurina terhenti.Namun wajahnya masih lagi membelakangi gwa.

“I tahu, U malu dengan I pasal tempoh hari dan I juga dah tahu pasal U terlibat dengan excident.”gwa berhenti seketika mecerna ayat.

“I sukakan U, bukan sebab gigi U atau jasad U semata!Kalau U tak ada gigi langsung pown tak apa, I tak kesah semua tu!Tak ada manusia yg sempurna di dunia ni.Andai ditakdirkan kita bersama, I tetap akan sayangkan U seadanya hingga keakhir hayat I.” gwa cuba melangkah mendekati Zurinatapi gwa tahu dia pasti malu untuk melihat wajah tampan gwa.


“Nah, ambillah barang U yg tertinggal hari tu. I dah luahkan apa yg perlu.” Gwa memegang tangannyakemudian memberi Zurina paper bag yg gwa bawa.



“Selamat malam.”bisik gwa dekat dengan telinganya. 


Harum shampoo bawang yg dipakai Zurina memang membuat jiwa gwa bergelora. Gwa berjalan lalu menoleh dan Zurina masih seperti tadi. Mungkin terpana dengan suara gwa yg romantis.


Zurina duduk di birai katil kemudian membelek paper bag pemberian Aisa. Sebuah bekas berisi gigi palsunya yg direndam dalam air. Kemudian ada lagi kotak panjang berbalut dan sekeping kad yg ditampal pada kotak tersebut.



‘Terimlah pemberian I yang tak seberapa ni. Mungkin ianya hanya mampu melekat sementara, tapi tidak hati I pada U. Ia akan terus melekat.

p/s :: I tetap akan menanti jawapan yang U janjikan.
Aisa…013-2812011’


Lantas Zurina mengoyak kotak yg berbalut dengan rakus. Dia terkejut terpandangkan isi kotak itu



‘Polident Denture Adhesive Cream’ - *digunakan untuk melekatkan gigi palsu dengan lelangit agar tak mudah tertanggal*


Zurina tersenyum dan ketawa tanpa tertahan



“Sengal!!!Camtaek!” terpacul ayat itu sedikit berangin dari mulut Zurina kerana angin keluar dari giginya yang rongak didepan.

Dicapainya telefon bimbit lalu mendail nombor dari kad tadi.

Tutt.*sekali dering*
Zurina meletak kembali telefon bimbitnya. Dia tak bersedia dan tak tahu apa yg ingin diperkatakan…

Tutt tut.*mesej masuk*

‘Zurina, ye?’ gwa memulakan mesej.

‘Eh, mana tahu?’ tanya Zurina.

‘I guna psikik-lah’ sengaja gwa melawak.

‘Eleh, konon…btw, thanks’ jawabnya.

‘Nape?’ sengaja gwa bertanya.

‘Semuanya!’

‘Ok. Hurm…thanks je?’ reply gwa mula menjual minyak.



-Sekian-



p/s :: Cerita ini adalah imaginasi terlampau ei semata-mata. 
Sebelum cerpen ini semakin spoil, ei tamatkan di sini.

p/s to Linglung :: Sorry, nama Zurina terlalu cantek dan mungkin lebih padan digandingkan dengan Aisa berbanding Linglung. 

21 comments:

z.u.h.a.s.l.i.n.d.a. said...

auwww !! best gile sambungan kamu ni .. tersengih-sengih aku baca .. imaginasi yang terlampau .. bagus2 .. =D

*boleh sengih-sengih lagi sebab gigi depan aku penuh.* =D

eiffel said...

@z.u.h.a.s.l.i.n.d.a. :: lol jgn sengih besar sgt, nti gg palsu tuh jatuh xDDD

shahirahkhairudin said...

terbs ! sumpah kau dramatik.. taek tol.. miahaha !!

p/s: polident kene kasi ko komisen

yeye said...

hahahah...tesengih sengih sopan malu malu bace ini crite.terbaik...linglung nk kasi adiah pe nih?kih3

eiffel said...

@shahirahkhairudin :: aku pown xtau dramatik tuh apa

lol~

p/s :: bole mintak ker? xP

eiffel said...

@yeye:: nk cover gg palsu larh tuh xP

ntah, katanya kaseh syg~

shahirahkhairudin said...

ko suruh aisa mintak kan komisen tu..miahahaha ! wooh ! aku sebut aisa.. *lempang*

eiffel said...

@shahirahkhairudin :: lol
aku larik dlu r!byahaahaa~

Linglung said...

cewaaahhh! akhirnya gua dan zurina bermesraan..xpe, walaupun zurina rongak gua tetap terima..gua beli polident buat hantaran kawen..ngam?

gua dah cakap..'aisa ..aisa' jgn sebut dalam dunia blog..nnt kalau merebak nama tuh mmg lu punya kerja la ni..tgk tu shira pun dah pandai dah sekarang..ciss!

.::WaNiE::. said...

like

like

like

eiffel said...

@Linglung :: suka ea lu!xderk hal..lu kasik lagik byk buat stok pown bagus! lol~


chill larh..aisa tuh kan kachak..
si shahirah tuh nk mintak poliden lar tuh xDDD

eiffel said...

@.::WaNiE::. :: mne satu yg u like?poliden? lol~

Whoopz said...

hahah.. Best! Lu kena sambung lg cerita ni..

eiffel said...

@Whoopz :: xbole lar whoopz..nti citer ni jd tak klise plak~

Ariffin Janal said...

hahahaha. sekali panjang daaaa. 2 entry tuuu. style2 !

eiffel said...

@Ariffin Janal :: terlebih berimaginasi...byahahahaaa..

lol~

DuniakuAbstrak said...

perghh

aku nak cari gadis bergigi palsu lah macam ni

wakaka

eiffel said...

@DuniakuAbstrak :: ayul camtaek!

lol~

Mr. Swift said...

I guna psikik-lah.
Ahaha, tak lawak pun? :p


btw oh yg entri last saye tu, awak sepatutnya akan jumpa 2 ayat dalam tu. -_-'

marina anakcikbob said...

lepas sembang kencang,ko pulak la jual buku..

Dearie Pearls said...

harharhar...
lawak2 ar...

sengih..
sengih..